Česko vyšlo z drogového monitoringu OSN bez šrámů

26. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez výtek dopadla Česká republika ve zprávě Mezinárodního výboru pro kontrolu drog za loňský rok. OSN oceňuje spolupráci Česka s ostatními středoevropskými zeměmi a přitom o přijetí protidrogových zákonů...


VÍDEŇ - Zároveň ale upozorňuje na pokračující výrobu metanfetaminu (pervitin).

INCB vyzdvihl, že úřady pro kontrolu drog v Česku, Maďarsku, Polsku, Slovensku a Slovinsku pokračují ve spolupráci v rámci „Memoranda o porozumění“ z roku 1995, v jehož rámci byly vypracovány projekty na omezování škod a lepší vyhodnocování zpravodajských informací v souvislosti s drogami.

V pasáži o opatřeních ve státech střední a východní Evropy dostává Česko pochvalu za přijetí nových zákonů na posílení boje proti drogám v rámci své Národní drogové strategie 2001-2004.

Výbor si všímá, že tyto zákony se zaměřují na problémy, jako je snižování poptávky po drogách či postih a represe u kriminality spojené s drogami.

INCB konstatuje, že v Evropě v posledních letech obecně poklesla výroba metanfetaminu a amfetaminu.

Zatímco u amfetaminu jmenuje jako produkční zemi kromě Evropské unie také Polsko (odkud podle výboru pochází 60 procent této látky prodávané ve Skandinávii), v případě metanfetaminu píše o pokračující výrobě v Česku, ačkoli v menším měřítku.

Kromě domácí spotřeby se český pervitin vyrábí také pro trh v některých částech sousedního Německa.

Výbor OSN registruje v zemích střední a východní Evropy prudký nárůst nákazy virem HIV, k němuž stále častěji dochází při hromadném užívání heroinu přes jednu injekční stříkačku. Například na Ukrajině se už HIV infikovalo jedno procento

populace a do roku 2010 se počítá s dvojnásobným množstvím nakažených.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?