Českobudějovická ortopedie za rok zvládne 700 artroskopií

9. 12. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ortopedické oddělení českobudějovické nemocnice provede ročně 700 artroskopických operací kloubů. Řadí se tím v tomto oboru mezi nejvytíženější krajské nemocnice v Česku.

Proto v minulosti na ortopedii vzniklo Středoevropského vzdělávací centrum pro artroskopii a na pracoviště se přijíždějí vzdělávat zahraniční lékaři. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová.

„Zhruba polovinu z artroskopických operací prováděných na našem oddělení tvoří takzvané rekonstrukční operace vazů v koleni, reinzerce menisků, chondroplastiky neboli plastické operace chrupavky, stabilizace ramen, operace rotátorové manžety ramenních kloubů, artrodezy hlezenných kloubů a další zákroky,“ řekl vedoucí artroskopické skupiny a zástupce primáře Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice Pavel Sadovský.

Od vzniku Středoevropského vzdělávacího centra pro artroskopii pořádala českobudějovická ortopedie řadu akcí. Každý druhý rok se tu například koná pravidelný kongres. Ten se podle Sadovského stal největší artroskopickou odbornou akcí v Česku. „Snažíme se každý kongres zacílit na některý z kloubů a předvést neobvyklé či vysloveně raritní operační výkony. V průběhu let se vystřídali na operačních sálech mnozí čeští a slovenští odborníci, ale svou operační virtuozitu u nás předvedli také artroskopisté z Německa, Švýcarska, Rakouska, Belgie, Itálie, Slovinska, Polska či Anglie,“ řekl Sadovský.

Podle lékařů se ortopedie v posledních letech výrazně změnila. Operační zákroky jsou šetrnější k pacientům. „Například veškeré výkony na ramenních kloubech, samozřejmě s výjimkou endoprotetiky, tedy kloubních náhrad, už provádíme na našem pracovišti výhradně artroskopicky, včetně složitých rekonstrukčních výkonů, jako jsou přesuny nebo sešití a reinzerce prasklých šlachových úponů a podobně,“ řekl primář českobudějovické ortopedie Jiří Stehlík.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?