Českolipská nemocnice má čtyři nové členy představenstva

26. 4. 2013 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa má čtyři nové členy představenstva. Po zemětřesení v největší krajské nemocnici v Liberci teď došlo i na druhou krajskou nemocnici v České Lípě. Dozorčí rada včera odvolala z představenstva generálního ředitele Petra Chmátala, technického ředitele Stanislava Cenka, hlavní sestru Petru Caklovou a vedoucí fyzioterapeutku Danu Šperlíkovou.


Hlavním důvodem je nedůvěra k současnému vedení nemocnice, řekl dnes ČTK člen představenstva a krajský zastupitel za Změnu pro Liberecký kraj Jaromír Baxa.

Pro změny v představenstvu hlasovali nejen zástupci Změny a Starostů pro Liberecký kraj v dozorčí radě, ale i českolipská starostka Hana Moudrá z ODS, která je v krajském zastupitelstvu v opozici. Výměnu podpořili i někteří zástupci zaměstnanců.

Novými členy představenstva byli zvoleni primář ARO Jiří Hruška, primářka neurologie Jitka Mondoková, lékař Václav Bárta a Miloslava Tanečková, ekonomka, která je členkou představenstva i v Krajské nemocnici Liberec. ČTK to dnes řekla Moudrá, která je předsedkyní dozorčí rady nemocnice.

Chmátal a Cenek zatím zůstávají na místech ředitelů nemocnice, je ale otázkou, jak dlouho. Změna pro Liberecký kraj tlačí na jejich odvolání. Rozhodnout by o tom mělo už v pátek obměněné představenstvo. „Má funkce je spjata s pozicí v představenstvu, jsem proto přesvědčen o tom, že budu odvolán,“ řekl ČTK Chmátal, sám se ale rezignovat nechystá.

Proti změnám ve vedení nemocnice se postavila členka dozorčí rady za ČSSD Lenka Kadlecová. „Myslím si, že teď není pro takový krok vhodná doba, nemocnice je před akreditací a má před sebou projekt zateplení,“ řekla ČTK.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic, od roku 2008 je akciovou společností. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení je v posledních letech ztrátové, předloni skončilo hospodaření ztrátou přes 43,2 milionu korun, loni podle předběžných informací vykázalo deficit 12 milionů korun. Letošní rok bude pro zařízení ještě složitější, od pojišťoven totiž podle odhadů dostane o 30 až 40 milionů korun méně.

Hlavní budova a poliklinika jsou navíc za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády odpadávají kusy omítky. Geometrickou řadou rostou náklady na údržbu a likvidaci havárií. Budovy jsou navíc energeticky velmi náročné, za energie platí nemocnice ročně přes 40 milionů korun. Kompletní rekonstrukce by podle odhadů přišla na 300 milionů korun, které nemocnice ani kraj nemají. Vedení proto připravilo projekt zateplení za zhruba 125 milionů korun, na který získalo 42 milionů z evropských fondů. Začít by měl ještě letos.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?