Českolipská nemocnice zahájila stavbu nové JIP za 35. mil.Kč

31. 3. 2010 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice s poliklinikou v České Lípě zahájila výstavbu nové jednotky intenzivní péče pro traumatologii a ortopedii. Pokud by ji nepostavila, hrozilo, že Všeobecná zdravotní pojišťovna nepodepíše s nemocnicí smlouvu na velké operace kyčelních a koleních kloubů.


Investice za 35 milionů korun by měla být dokončena zhruba za tři měsíce, řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Pacientům a personálu přinese řadu omezení, zátěží pro ně bude zejména hluk.

Českolipská nemocnice měla zatím JIP se šesti lůžky, nová moderní jednotka bude mít lůžek deset. Sloužit bude pacientům z chirurgie a ortopedie, ale také pro oddělení urologie a gynekologie.

„Jde o zatím největší a nejrozsáhlejší projekt rekonstrukce v naší nemocnici, s řadou bouracích prací,“ řekl dnes ČTK technický a provozní ředitel Stanislav Cenek.

Hluku se podle něj nelze vyhnout, protože žádná šetrnější technologie neexistuje. Stavba ukazuje, jak nevhodně je monoblok nemocnice postaven a jaké problémy každá jeho rekonstrukce přinese.

Českolipská nemocnice je jedním ze dvou krajských zařízení, ortopedie tam pracuje už 30 let. Nyní má 32 lůžek a loni provedla téměř 200 velkých ortopedických operací, z toho dvě třetiny pro VZP.

Loni v prosinci ale hrozilo, že zdravotnické zařízení nezíská na letošní rok smlouvu na velké operace. Krajský ředitel VZP Jiří Benedikt kritizoval nedostatečné personální zajištění oddělení. „Nemocnice nemá dost lékařů na zajištění stálé ortopedická služby. Chybí jí také samostatná jednotka intenzivní péče přímo na ortopedii,“ řekl tehdy ČTK Benedikt.

Podle Pokorného se personální problémy podařilo vyřešit. „Pacientům se věnuje dostatečně početný a zkušený tým zdravotníků pod vedením primáře Petra Gutwalda,“ řekl.

Gutwald je špičkovým ortopédem, který do České Lípy přišel z Ústřední vojenské nemocnice Praha. Tým posílili také specialisté z liberecké nemocnice. Po dokončení nové jednotky intenzivní péče tak bude nemocnice plně vyhovovat požadovaným standardům.

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě disponuje 527 lůžky a slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli. Zdravotnické zařízení využívají nejen pacienti z Českolipska, ale v některých odbornostech slouží i pro oblast Varnsdorfu a Rumburku.

V nemocnici pracuje 880 zaměstnanců, z toho 95 je lékařů. Předloni hospodařila s rozpočtem téměř 634 milionů korun a skončila s mírným ziskem 273.000 korun, loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?