Českotěšínská nemocnice hledá partnera

17. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
..."Je mi hanba, když podepisuji dekret výbornému lékaři, i když je o něco mladší, a musím mu dát o 500 korun dekretově méně než zdravotní sestře, která v nemocnici pracuje dvacet let," dokreslil situaci Nykel. A právě přechod na jiný typ organizace, společnost s ručením omezeným či akciovou společnost, by umožnil tyto křivdy napravit. Výběrové řízení pak hodlá vypsat v září...


Strategického partnera, který by pomohl k dynamickému rozvoji některých specializovaných zdravotnických oborů a tím k lepším ekonomickým výsledkům, hledá českotěšínská městská nemocnice. V žádném případě však, jak na tiskové konferenci sdělilo vedení města, nejde o žádný prodej či snahu o likvidaci špitálu.

Hledání specializace

Podle ředitele nemocnice Tomáše Nykla je totiž nasnadě, že pokud chce nemocnice mít své místo v síti zdravotnických zařízení, musí se vydat cestou specializací při zachování všech oddělení, která dnes v nemocnici existují. Právě strategický partner by měl přinést nejen nutné finanční zdroje, ale především své know-how. „Není to tak, že víme předem, co chceme. Proto bude výběrové řízení a počkáme, co případní zájemci nabídnou,“ komentoval červnové rozhodnutí městského zastupitelstva, které o vypsání výběrového řízení rozhodlo, starosta Jindřich Sznapka (ČSSD). Ten případný zájem významných partnerů vyvozuje z dobré polohy Českého Těšína, kterým ročně projdou a projedou statisíce až milióny turistů. V záměru spojit se se silným investorem však není podle něj obava, že by město na nemocnici peníze nemělo. „Peníze jsou a budou, i kdyby se nikdo nepřihlásil,“ uvedl Sznapka. Rozhodnutí o hledání partnera padlo podle jeho slov spíše z obav, zda se po volbách opět nezmění situace ve vztahu ke zdravotnictví. Českotěšínská nemocnice, která funguje od roku 1936, totiž měla takříkajíc na kahánku. Za předchozích vlád se s ní příliš nepočítalo a stejně jako bohumínská nemocnice dostala visačku zbytečnosti, co se týče lůžek akutní léčby. Vedení Českého Těšína se nevzdalo a nakonec se soudní cestou domohlo navrácení objektů nemocnice jako historického majetku. Nemocnice se tak stala městským majetkem a město zřizovatelem.

Nevýznamné investice

Úpadek českotěšínské nemocnice byl podle ředitele Nykla zahájen již v éře socialismu, kdy byly v blízkém okolí budovány zcela nové špitály, ať už to bylo v Karviné, Havířově či Třinci. Po roce 1989 se však vztah okresního vedení k českotěšínské nemocnici příliš nezměnil a investice byly symbolické. „Tehdejší přednosta Weber byl spíše odpůrcem než zastáncem nemocnice,“ komentoval vztah okresu k nemocnici v Českém Těšíně Nykel. I proto je nalezení případného partnera důležité. Českotěšínská radnice přispívá na nemocnici ročně ze svého 300miliónového rozpočtu částkou kolem 15 miliónů korun. Od roku 1998, kdy nemocnici převzalo, se podařilo zcela na nejmodernější úroveň přestavět gynekologicko-porodnické oddělení a operační sály. Jen ty vyšly na 14,5 miliónu korun. Nová je centrální sterilizace, přibylo mnoho nových lékařských přístrojů. Vedení nemocnice dbá i na rekonstrukci staveb. Nyní se mění okna, nově byla vybudována kotelna, nemocnice se může pyšnit novou telefonní ústřednou.

Krize v nemocnici není

A ještě jeden možná skrytý důvod, proč hodlá nemocnice najít významného partnera, existuje. Jde o platy zaměstnanců. Pes je totiž zakopán, jak říká lidové rčení, v zákonu o příspěvkových organizacích. „Je mi hanba, když podepisuji dekret výbornému lékaři, i když je o něco mladší, a musím mu dát o 500 korun dekretově méně než zdravotní sestře, která v nemocnici pracuje dvacet let,“ dokreslil situaci Nykel. A právě přechod na jiný typ organizace, společnost s ručením omezeným či akciovou společnost, by umožnil tyto křivdy napravit. Na způsob vypsání výběrového řízení se pojede vedení města a nemocnice příští týden poradit na ministerstvo zdravotnictví. Výběrové řízení pak hodlá vypsat v září.

Ivan Trnka, Právo, 17.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?