Česku hrozí vlna protestů lékařů, lékařská komora je podpoří

21. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česku hrozí vlna protestů soukromých lékařů, kteří jsou nespokojeni s tím, že jim Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a některé zaměstnanecké pojišťovny platí za péči o pacienty se stále větším zpožděním...


Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Davida Ratha lékaři zvažují, že na tři dny zavřou ordinace, či vypovědí smlouvu s neplatícími pojišťovnami. Akutní péči by jim pojišťovny proplatily i bez smlouvy, ostatní by pacienti hradili v hotovosti.

„Protestní akce lékařů podpoříme,“ řekl dnes novinářům Rath. Situace je podle něj vážná, platební neschopnost pojišťoven už významně ohrožuje soukromá zdravotnická zařízení.

Z téměř 40.000 lékařů v Česku je polovina soukromých a polovina nemocničních. Soukromí lékaři dosud nikdy ordinace na protest nezavřeli, pouze se připojili k akcím kolegů z nemocnic a vyvěšovali varovné plakáty.

Nyní zvažují dokonce i demonstrace před ministerstvem zdravotnictví či VZP. „Jsme přesvědčeni, že protestní akce nejsou řešením aktuálních problémů českého zdravotnictví, i když je lze ze strany lékařské veřejnosti chápat jako legitimní,“ řekl mluvčí VZP Jiří Suttner.

Dodal, že VZP vnímá postup lékařů spíše jako nátlak, jejich akce podle něj nepřispěje k řešení problému. Rath jako tradiční kritik VZP vyzval ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou k setkání.

„Nabídli jsme jí spolupráci, protože vnímáme, že řešení problémů je asi nad její síly,“ řekl. VZP by podle Ratha neměla nadále zvýhodňovat některé smluvní partnery a měla by šetřit zejména ve výdajích na léky.

Podle Suttnera bude ředitelka Musílková ochotna setkat se s Rathem, pokud změní svoji rétoriku a postoj vůči VZP. Suttner zdůraznil, že to nebyla VZP, která propad zdravotního pojištění způsobila. Propad podle něj zavinil chybně nastavený systém.

Malý prostor VZP pro jeho ovlivnění uznala podle něj i vláda. V tomto smyslu se VZP omluvila v těchto dnech lékařům v placeném inzerátu. Rath tento krok VZP napadl a řekl, že už dal právníkům komory podnět, aby zhodnotili, zda nejde ze strany VZP o trestný čin neoprávněného nakládání se státními prostředky.

VZP se jej podle Ratha mohla dopustit tím, že za peníze státu vydala inzerát, v němž vysvětluje své problémy právě chybami státu. Rath uvedl, že lékaři budou o formách protestu jednat ve čtvrtek na společném shromáždění.

ČLK podle Ratha zajistí, aby po dobu, kdy budou zavřeny soukromé ambulance, poskytly akutní péči pacientům ambulance nemocnic. ČLK podle Ratha nabídne lékařům pomoc - dojednala s inkasní společností, že od lékařů do pěti dnů odkoupí jejich pohledávky vůči VZP v plné výši.

„Lékaři se tedy nemusejí uchylovat k přímým platbám od pacientů,“ poznamenal Rath. ČLK podle něj rovněž vyjednala s Českou spořitelnou, že nabídne lékařům výhodné úvěry.

Podle Ratha by měla VZP řešit situaci tím, že si sama vezme překlenovací úvěr. Rath řekl, že pokud nebude VZP schopna řídit systém tak, aby odvrátila hrozící finanční kolaps, bude požadovat od ministerstva zdravotnictví uvalení nucené správy na VZP.

„Ministerstvo by mělo zajistit finanční pomoc pojišťovně, provést kontrolu jejího hospodaření a vyvodit odpovědnost z konkrétních manažerských chyb vedení VZP,“ upřesnil Rath.

ČTK

Martin Vedral

Je zjevným omylem nebo spíše záměrně šířenou nepravdou, že současné problémy způsobilo vedení VZP a jiných pojišťoven. Ne že bych se téměř monopolní ZP, která nedodržuje smlouvu a platí opožděně zastával.

To vůbec ne. Problém je ale jinde. Problém je v dlouhodobě hluboce podceňované ceně práce zdravotníků v této zemi. Viníkem je pouze a pouze stát.

Současná krize je logickým vyústěním situace, kdy „cenotvorba“ ve zdravotnicví oproti platným ekonomickým pravidlům neproběhla řádnou kalkulací ceny vycházející z nákladů a z práva na přiměřěný zisk ale v zájmu tzv. sociálního smíru byl sumaa vybraných peněz (a že jich je zatraceně málo na úroveň péče, kterou náš nemocný vyžaduje) podělena počtem nemocnými vyžadovaných úkonů.

Pokud se někde něco reguloval, pak vždy jen na straně zdravotnických zařízení. A tak postupně docházelo k vnitřnímu zadlužování systému zařízení a nyní již se problém provalil.

Že k němu dojde, je již několik let jasné, několik let se mluví o potřebě spoluúčasti nemocného jako regulačního prvku, několik let se mluví o nutnosti ekonomicky nastavit ceny ale nikomu se do podobných nepopulárních opatření nechce.

Vždyť máme přece chápající a etické zdravotníky… Jenže i oni mají své rodiny a své zaměstanace. Musí vyplácet mzdy a dokonce i platit zdravotní pojištění, mnohdy musí svým dětem platit školné a vůbec - naše prostředí k normálnímu životu alespoň určité finanční zajištění potřebuje.

Poslancům a ministrům ale i prezidentům ČLK je to jasné, nikdy nezapomenou na své mzdy a jiné prebendy, nám pak ale (někteří z politiků) zcela drze vzkáží, abychom z piedestalu odstranili peníze a posadili na něj nemocného.

Že prý budeme spokojenejší. Začnou pak za patřičné asistence svých níže postavených patolízalů, kteří by rádi vzhůru obviňovat ZP z nepořádků a špatného hospodaření a skutečné problémy se kopnou pod postel.

Taková je naše současná realita. Protesty namířené proti VZP jsou nyní pláčem na nesprávném hrobě a dle mého názoru jejich organizování má za cíl jen změnu na postu ředitele VZP.

Zde se rozhoduje o miliardách a máme přeci potřebné „odborníky“, kteří by si rádi s takovým postem poradili. Zejména když jim pozvolna jinde u zadku doutná koudel…

P.S. Máme-li se někde sejít, pak před MZ nebo lépe před Úřadem vlády ČR.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?