Český pacient toho od zdravotnického zařízení příliš neočekává, říká expert

26. 11. 2009 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští pacienti jsou málo nároční. Oceňují věci, které jsou v západní Evropě standard, říká David Marx, odborník na kvalitu ve zdravotnictví.


HN: Společnost HealthCare Institute vytvořila na základě dotazníků žebříček nemocnic. Na jednom z prvních míst skončila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. O čem tento pořadník vypovídá?

Zvolená metodika, kdy se to hodnotí prostřednictvím internetu, není úplně validní. Validnější jsou dotazníky, které používají mezinárodně aplikovatelné škály. Nicméně jakákoliv anketa, jakýkoliv většinový názor, pacientů, je především signálem pro management té nemocnice. Je to i signál pro ostatní pacienty. Ti sice nejsou nadáni odbornými kompetencemi, ale nepochybně dokáží posoudit, jak se k nim zdravotníci chovali, jak jim vařili a jak se zajímali o jejich názor a podobně.

HN: Když se bude laik dívat na tento žebříček, co si z něj může vzít?

Žebříček mu říká, že nezanedbatelné skupině pacientů se v té konkrétní nemocnici líbilo, ale automaticky to neznamená, že se tam bude líbit i jemu. Subjektivní hodnocení kvality je hodně relativní, protože vždy záleží na tom, jaká má pacient očekávání. Češi jsou dost velkorysí. Když srovnáváme výsledky podobných studií se studiemi vznikajícími v západní Evropě a v USA, tak naše zdravotnická zařízení z toho vycházejí výrazně lépe. Zjednodušeně se dá říci, že proto, že český pacient toho zase tolik neočekává.

HN: Co tedy Češi od nemocnic požadují, narozdíl od pacientů v zahraničí?

Zejména si musíme uvědomit, že mezi hospitalizovanými jsou především senioři nad 65 let. Ti v sobě historicky mají až nekritickou úctu ke zdravotníkům. Obecně naši pacienti na nemocnicích oceňují to, co je pro Západoevropany normální, jako je hotelový komfort, nízký počet lůžek na pokoji, chování zdravotníků. Češi oceňují, že se jim lékař nebo sestra představí a podají jim ruce, což je v západní Evropě standard. Západoevropští pacienti jsou více poučeni o těch „tvrdých kritériích“. Více se zajímají o to, jaký je výskyt nemocničních nákaz v daném zařízení, více sledují dodržování hygienických kritérií, sledují dostupná data o míře zdravotních komplikací.

Celý rozhovor si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo zde:
http://hn.ihned.cz/c1-39204980-david-marx-cesky-pacient-toho-od-zdravotnickeho-zarizeni-prilis-neocekava-rika-expert

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?