Český rozhlas: Navýšení platů o 10 % (přepis)

30. 8. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Už jen tři dny mají zdravotní pojišťovny na to, aby vyjednaly s nemocnicemi výši úhrad za péči na příští rok. Pokud se nedomluví, vloží se do celé záležitosti MZČR. Velkým tématem je slíbené navýšení platů všem zdravotníkům o 10%. Jestli dohoda nebude na stole do konce srpna, tak taktovku převezme resort vedený ministrem Leošem Hegerem a zdravotníci se bojí toho, aby na to nedoplatili. Ministr je ale ubezpečuje, že udělá všechno proto, aby příští rok skutečně dostali přidáno 10%,


Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/

Ta politická vůle je zcela 100% a my vyvineme veškeré úsilí, abychom to memorandum naplnili. Samozřejmě to v tom memorandu to bylo napsáno natvrdo pro letošní rok, jaké ty nárůsty budou pro ten příští rok. Je to podmíněno zvyšující se efektivitou systému.

Svaz zdravotních pojišťoven ale navrhuje zachovat pro příští rok stejné úhrady jako letos, jak Českému rozhlasu potvrdil prezident svazu, Jaromír Gajdáček.

Jaromír GAJDÁČEK, prezident Svazu českých pojišťoven

Zvlášť bude u lůžkových zdravotnických zařízení řešena superspecializovaná, ta nákladná péče, která bude mít samozřejmě jakési limity stanovené dopředu na rok 2012 s tím, že v každém individuálním případě překročení těchto limitů bude umožněno zdravotnickému zařízení vždy s tou zaměstnaneckou zdravotnickou pojišťovnou jednat a to nejlépe v předstihu o dalším řešení.

A jak situaci vnímají vedení nemocnic? Ředitelka všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Dana Jurásková, řekla jasně, že pokud na to nedostanou peníze navíc, tak na zvýšení platu nebude.

Dana JURÁSKOVÁ, ředitelka, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Pokud nebudou nějakým způsobem sanovány ty nárůsty finančních prostředků, které budeme potřebovat na zvýšení platu, tak Všeobecná fakultní nemocnice takový zvýšení platů nezvládne. My budeme potřebovat řádově stovky milionů korun, protože se předpokládá, že by se platy měly zvýšit všem zdravotníkům.

Další podrobnosti teď s předsedkyní Asociace nemocnic České republiky a ředitelkou Fakultní nemocnice Plzeň, Jaroslavou Kunovou. Paní ředitelko, dobrý den přeji. Podle vašich informací už se dohoda přiblížila nebo se stále více reálně jeví to, že do hry vstoupí ministerstvo?

Jaroslava KUNOVÁ, předsedkyně Asociace nemocnic ČR, ředitelka, FN Plzeň

Spíše bych se přikláněla k té druhé variantě, protože zatím bohužel nejsou ani přesně dány principy úhrady. Protože nám schází k tomu ještě některé podklady. Takže si myslím, že toho 31 tého nebudeme schopni, pokud nezvolíme prostě nějaký způsob ne dohody rovnou, který nebude příliš komplikovaný, tak si myslím, že nemůže dojít k žádné dohodě.

Chápu to tedy dobře, ta vaše slova v tom smyslu, že on není ani tak možná problém dohodnout se mezi zdravotními zařízeními a pojišťovnami, ale že zde nejsou nejrůznější prováděcí předpisy, které by mělo připravit ministerstvo?

Jaroslava KUNOVÁ, předsedkyně Asociace nemocnic ČR, ředitelka, FN Plzeň

No, tak nejsou to prováděcí předpisy, ale probíhala řada výpočtů, která vlastně na každý rok se připravují nové podklady, nové váhy pro systém DRG. A ty bohužel tyto projekty se zpozdily, takže nebyly hotovy v té době, kdy měly být, kdy se předpokládalo, že budou a které měly být podkladem vlastně k těm výpočtům. Takže toho 31 tého tyto podklady mít nebudeme.

Takže to je takový technický problém. Potom samozřejmě je ještě poslední termín 20.září, kdy se sejdou všechny ty segmenty a tam ještě prostě může třeba segment té ústavní péče přinést dohodu s pojišťovnami, kterou budou akceptovat. Pokud budou akceptovat ostatní segmenty, tak je možné to 20.září ještě tu dohodu uzavřít.

Ale v současné době, jak ty technické důvody tomu brání, tak si stejně myslím, že tam nastane určitý problém mezi potřebami zdravotnických zařízení a možnosti zdravotních pojišťoven. Takže i kdyby tyto podklady byly, tak asi ta dohoda v tomto roce se jeví více nereálná, než v těch letech minulých.

Jaká je představa nemocnic a jejich vedení? Protože když to shrnu, tak ministerstvo slíbilo, že na příští rok se platy zdravotníků navýší o 10%. Svaz zdravotních pojišťoven navrhuje zachovat pro příští rok stejné úhrady jako v letošním roce. A nejsilnější zdravotní pojišťovna v zemi, VZP, nemocnicím nabízí o 5% méně než letos. Jaká je tedy představa nemocnic?

Jaroslava KUNOVÁ, předsedkyně Asociace nemocnic ČR, ředitelka, FN Plzeň

Ono se to velice těžko, těžko počítá, protože jedna věc jsou teda náklady a to jsou teda náklady mzdové, kde memorandum přesně není tak jasně specifikováno, jako bylo na tento rok. Takže my vlastně nevíme, jak si odborový klub přestavuje přesně to navýšení, protože jestli to chtějí jaksi způsobem, jako to bylo v letošním roce, to znamená nějakým přesně výčtem pro každého pracovníka podle jeho zařazení zdravotnického anebo se to, nebo se tím míní prostě celkový objem mezd navýšení o 10%.

Pokud by to byl ten druhý případ, tak to jsou u nás třeba tak 160 milionů korun, pro naší nemocnici navýšení nákladů. Potom tedy je druhý moment, který to jaksi ovlivňuje DPH, kde ovšem DPH se teď po těch zkušenostech s výběrovými řízeními domnívám, že to by se mohlo opakovanými výběrovými řízeními snížit ceny, takže by to DPH se srovnalo. Takže to by nás nezatěžovalo. Pak samozřejmě je důležité, kolik dostaneme od pojišťoven.

Protože jestliže se nám třeba zvýší jenom mzdové náklady o 160 milionů a současně tedy pojišťovny by se pohybovali mezi 95 a 100% úhrady, VZP ve všech zdravotnických zařízeních je většinou dominantní.

Tak to jsou také zase poklesy ve sta milionech. Naopak kdyby bylo nastaveno DRG, tak tam může dojít taky k poklesu vlastně těch příjmů. Takže v ambulantní části je nový sazebník pro ambulantní výkony, tak tam taky došlo k poklesu jaksi těch výnosů. Takže prostě těch ovlivňujících faktorů je více. Ale všechny bohužel jsou takové, že zvyšují ten nepoměr mezi potřebnými náklady a disponibilními příjmy.

Konstatuje předsedkyně Asociace nemocnic České republiky a ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň, Jaroslava Kunová ve Světě o jedné Rádia Česko. Děkujeme a na slyšenou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?