Českým nemocnicím chybí 130.000 dárců krve

28. 8. 2009 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
ČR je v produkci transfuzních přípravků zatím dlouhodobě soběstačná, může se to však změnit. Problém s dostatkem krve může nastat už na podzim kvůli prasečí chřipce, ale i dlouhodobě kvůli stárnutí populace. Zpřísňují se také kriteria pro výběr dárců...


Českým nemocnicím chybí 130.000 dárců krve. V Česku je nyní 278.000 bezpříspěvkových dárců, jejich počty však neustále klesají. Evropská unie doporučuje nejméně čtyři až šest procent dárců z celkového počtu obyvatel. V Česku by tedy mělo být dárců minimálně 400.000. Novinářům to řekl předseda Společnosti pro transfuzní lékařství Vít Řeháček.

ČR je v produkci transfuzních přípravků zatím dlouhodobě soběstačná, může se to však změnit. Problém s dostatkem krve může nastat už na podzim kvůli prasečí chřipce, ale i dlouhodobě kvůli stárnutí populace, upozornil. Zpřísňují se také kriteria pro výběr dárců, zároveň roste neochota některých zaměstnavatelů dárce uvolňovat. O práci se bojí i samotní dárci, vysvětlil další příčiny.

Zmínil i nedostatečné společenské ocenění bezplatných dárců a placené odběry plazmy v komerčních centrech. Odběry od bezplatných dárců jsou bezpečnější. Penězi motivovaný dárce může zamlčet některé rizikové faktory, upozornil Řeháček.

Nedostatek lidí, kteří by šli darovat krev poprvé, vysvětlil nedostatkem informací o potřebě krve, o výhodách bezplatného dárcovství, strachem z odběru a údajným nedostatkem času. Málokdo ví, že plazma odebraná v komerčních centrech se nevrací do ČR v podobě léčiv pro pacienty, pomáhá někde jinde, uvedl.

Od prvního září Společnost pro transfuzní lékařství spolu s partnerem rozjíždí kampaň nazvanou Staň se dárcem krve právě ty, která má přilákat více dárců krve. Potrvá minimálně do půlky října. Každý, kdo od 1. září daruje krev v jedné ze 45 zapojených nemocnic, získá materiály o dárcovství krve a plechovku nealkoholického piva.

V Česku může darovat krev může zdravý člověk od 18 do 65 let (prvodárce do 60 let) vážící více než 50 kilogramů. Při odběru plné krve přijde o 450 mililitrů této tekutiny. Jehla má v průměru dva milimetry, ale vpich bolí stejně jako odběr u praktického lékaře. Všechen materiál je sterilizovaný a je na jedno použití. Muži mohou chodit na odběry až pětkrát ročně, ženy čtyřikrát.

Odebraná krev se dále zpracovává a dělí se na jednotlivé složky, které mají různě omezenou dobu použitelnosti (červené krvinky, krevní destičky s bílými krvinkami a plazma). Jeden odběr může pomoci i třem pacientům, řekla primářka transfuzního oddělení pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Přístup některých pravidelných dárců je podle ní „dojemný“. „Jsou schopni položit tužku v zaměstnání a přijet taxíkem darovat krev,“ uvedla.

V ČR se ročně spotřebuje 410.000 transfuzních jednotek červených krvinek, 210.000 jednotek plazmy a 35.000 léčebných dávek krevních destiček. Počet odběrů mírně rostl do roku 2004, v roce 2007 klesl pod 400.000.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?