Cesta do nemocnice? Potrvá do hodiny

26. 7. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Od Nového roku se začnou rušit oddělení a někde celá zařízení. Jak daleko pojedete autem, vám určí ministerstvo.


Bydlíte na samotě v kopcích a bojíte se, že vám nejbližší nemocnici, do které jedete hodinu, zruší? Od Nového roku by cesta autem k obvodnímu lékaři neměla trvat déle než 35 minut, do nejbližší nemocnice hodinu.

„Důvodem opatření je, aby lidé měli jistotu. Pokud pojišťovny lhůty nedodrží, hrozí jim milionové pokuty,“ podotýká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Jenže shodnout se na kompromisních limitech není hračka. Dosud totiž žádné neplatily, a to, co, připadá optimální pacientům, je pro pojišťovny nepřijatelné.

„Návrh by mohl způsobit, že místo abychom síť zařízení restrukturalizovali, budeme ji posilovat a vytvářet další lékařská místa,“ řekl před časem Deníku místopředseda Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera. Podle Vlastimila Sršně by ale opatření nemělo způsobit ani výrazné posílení nemocniční sítě, ani její zeštíhlení.

Smlouvu má 55 zařízení

Co ovšem počet českých nemocnic jistě poznamená, je dohoda ministerstva s pojišťovnami. Před rokem a půl se hovořilo o zrušení deseti tisíc lůžek – a jen za minulý rok jich z tohoto počtu už pětina zmizela. Zásadní změna nás však čeká v příštím roce. Tehdy totiž nemocnicím vyprší staré smlouvy s pojišťovnami a ty, které nesplní požadavky, už nové nedostanou. Zatím je v suchu 55 z 189 zařízení.

„Chtěli bychom, aby se v menších nemocnicích zrušily některé typy akutní péče a zůstala tam lůžka následná. Když se dnes popálíte, poletíte vrtulníkem na pražské Vinohrady nebo do Ostravy, a pak vás vrátí do vaší nejbližší nemocnice.

Stejně by to mělo být se specializovanými zákroky. Důležité je i co nejmenší překládání pacientů,“ vysvětluje Vlastimil Sršeň s tím, že současným trendem je upřednostňování kvalitní péče před malými nemocnicemi, kde lékařům kvůli nedostatku pacientů chybí praxe.

Co dělat, pokud nemáte auto a nejbližší nemocnici hrozí, že bude zrušena? „Když to bude akutní, odveze vás záchranka. Při plánovaném výkonu se lze domluvit s lékařem na zdravotní dopravní službu,“ radí Vlastimil Sršeň.

Zrušit oddělení není jen tak

Samotné nemocnice se samozřejmě zásahů děsí. „Jen u naší asociace nemá ještě smlouvu 70 nemocnic. To vyvolává nejistotu mezi lékaři a sestrami, a proto máme strach, zda to nepovede k vlně odchodů,“ říká Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic. Náměstek ministra Petr Nosek nedávno uklidňoval, že by z mapy nemělo zmizet více než deset nemocnic. Jenže podle Stanislava Fialy je problém komplexnější.

„Podstatné je, když se někde zruší jedno oddělení, nemocnice to do roka do dvou ekonomicky nezvládne. Zařízení se v podstatě nemůže uživit, pokud nemá čtyři základní obory – internu, chirurgii, porodnici a dětské. Když zrušíte porodnici, neudrží se dětské. Tím je ohroženo několik desítek nemocnic,“ vysvětluje.
Ta zařízení, nad kterými visí Damoklův meč už nyní,však Stanislav Fiala nechce prozradit – dodavatelé a banky si zpochybněné zařízení dají na černou listinu a budou po nich chtít pouze platbu v hotovosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?