Cesta k úsporám vede přes jednodenní chirurgii, zní z VZP

29. 1. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích bylo meziročně zrušeno podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) 2600 lůžek. Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka by se sice mělo pokračovat v restrukturalizaci lůžkové péče v ČR, ale plánovaný počet 6000 lůžek by se mohl snížit. Řešením je větší zapojení jednodenní chirurgie.


Zdeněk Kabátek po včerejším jednání správní rady VZP uvedl, že restrukturalizaci nevnímá jen jako snižování počtu lůžek – celkový pokles nákladů by měla přinést i jednodenní chirurgie. Nemocnice tento postoj vítají.

Smlouvy s VZP má většina nemocnic

Na akutní nemocniční péči uzavřela VZP smlouvy zatím se 143 ze 151 poskytovatelů, je to 93 procent smluv. Na následnou péči, hospice a další péči je uzavřeno 90 procent smluv. Zbytek uzavře VZP do půlky února. Smlouvy jsou pětileté, jen v oborech, kde není shoda, jsou na 18 měsíců.

Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala ČTK řekl, že podepisování smluv běží se všemi zdravotními pojišťovnami.

„Chtěl bych zdůraznit, že nedošlo k rezignaci na restrukturalizaci lůžkové péče, do smluv jsme začlenili dohody již uzavřené a pouze jsme vytvořili časový prostor pro další vyjednávání,“ řekl Kabátek.

K vyrovnané bilanci systému podle něj přispěje rozšiřování jednodenní chirurgie, kdy je pacient do 24 hodin po operaci propuštěn domů.

Počet lůžek nerozhoduje, podstatné jsou platby

Místopředseda správní rady VZP Jiří Běhounek doplnil, že z pohledu zřizovatelů skutečně není důležité, kolik se zruší „postelí“, protože to nerozhoduje o nákladovosti péče. „Čeká nás úkol hovořit o způsobu plateb jednodenní chirurgie a sjednotit se na lůžkovém fondu pro výkony, které je možno tímto způsobem výrazně zlevnit nebo racionalizovat,“ řekl.

Fiala doplnil, že nemocnice počítají se změnami ve struktuře lůžek a rozšířením jednodenní chirurgie. „Jednodenní péče se blíží péči ambulantní, doba hospitalizace je tam minimální, čili bude možné ne rušit lůžka, ale měnit způsob péče,“ vysvětlil.

Jednodenní péči mohou nemocnice poskytovat ale jen v případě, že na to mají technické vybavení a mají dostatečně zkušené lékaře. Nemocnice přitom musí mít zázemí pro případ, když se v ambulantní operaci něco nepovede, tak aby plynule mohla operace pokračovat klasicky. Musí tedy mít nadále zázemí operačních sálů i lůžek.

Tato péče je pro pojišťovny levnější, nemocnice by podle Fialy viděly jako vstřícný krok, kdyby si pojišťovny nechaly z úspory jednu polovinu a druhou polovinu by poskytly nemocnicím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?