Cesta z finanční pasti bude ještě dlouhá a nejistá

5. 6. 2009 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém veřejného zdravotního pojištění letos přijde až o 12 miliard korun. Pokud to zůstane bez odezvy, tak se české zdravotnictví ocitne do půl roku ve vážné krizi. Už v březnu s takovým varováním přišli představitelé ministerstva zdravotnictví. Zatím se však nic nezměnilo...


Ministerstvo už v prvním čtvrtletí letošního roku připravilo několik opatření, jak bojovat s krizí. Jejich osud je ale stále nejistý.

Systém veřejného zdravotního pojištění letos přijde až o 12 miliard korun. Pokud to zůstane bez odezvy, tak se české zdravotnictví ocitne do půl roku ve vážné krizi. Už v březnu s takovým varováním přišli představitelé ministerstva zdravotnictví. Zatím se však nic nezměnilo. Ministerstvo sice připravilo protikrizová opatření, která podle původních plánů měla platit už od prvního července, ale to se už nestihne. Nejprve je totiž musí projednat poslanci a po nich i senátoři. Pád vlády ovšem vyjednávání o podpoře těchto návrhů výrazně zbrzdil. Ministryně Dana Jurásková se svým náměstkem Markem Šnajdrem začali jednání s opozicí teprve před týdnem. „Tým odborníků navrhl vhodné úpravy garantující nejen posílení příjmů zdravotních pojišťoven, ale také umožňující úspory, především v lékové politice. Cílem je udržet vysoký standard našeho zdravotnictví, garantovat lidem dostupnost a přístup k péči a zajistit stabilitu poskytovatelům i všem zdravotníkům,“ uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Chystají se změny

Nejvíce změn se týká zdravotních pojišťoven. „Chceme rozložit platbu za státní pojištěnce do dvou let tak, aby stát část peněz vyplatil už letos. Dále posilujeme výdaje na hrazenou zdravotní péči na úkor provozních výdajů pojišťoven a jejich fondů prevence,“ uvedl náměstek ministryně pro zdravotní pojištění Pavel Hroboň. Navrhované změny se mají dotknout i lékové politiky. „Umožníme rychlejší vstup generických léků, tedy plně zaměnitelných léčivých přípravků, na trh. Místo 90denní lhůty zavádíme 30denní. Cenu prvního generika snižujeme o 25 procent, druhého pak o dalších deset procent,“ uvedl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš. Podle něj se tak ušetří až tři miliardy korun ročně. Krizi prý může prohloubit i úplné zrušení regulačních zdravotních poplatků. „Jejich předpokládaný přínos do zdravotního systému činí 7,5 miliardy korun. Nikdo z těch, kteří prosazují jejich zrušení, neřekl, kde tyto peníze pro zdravotnictví získá,“ varovala ministryně Jurásková.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?