Čeští kardiologové získali výroční cenu WHO

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

V sídle Světové zdravotnické organizace (WHO) v Ženevě proběhlo v rámci 66. valného shromáždění WHO dne 22. května slavnostní předání výročních cen této organizace. Hlavní cenu za přínos ke zlepšení veřejného zdraví světové populace získala Česká kardiologická společnost (ČKS).




Čeští kardiologové získali tuto prestižní cenu (Dr. Lee Jong-Wook Memorial Prize for Public Health) za celosvětový přínos k léčbě akutního srdečního infarktu a za originální výzkumné výsledky s přímým dopadem na léčebnou praxi ve světě.
V sále v Paláci národů byli slavnostnímu předání za českou stranu přítomni Mgr. Gita Vašíčková (z odboru mezinárodních věcí a Evropské unie Ministerstva zdravotnictví ČR) a Kateřina Sequensová (velvyslankyně ČR ve Švýcarsku a stálá představitelka ČR při OSN v Ženevě). Za omluveného předsedu České kardiologické společnosti prof. MUDr. Petra Widimského, DrSc., FESC, cenu převzal vědecký sekretář ČKS prof. MUDr. Jaromír Hradec, CSc., FESC.

Špička ve svém oboru ve světovém měřítku

WHO vybrala mezi dalšími návrhy na udělení této ceny návrh podaný v lednu letošního roku ministrem zdravotnictví ČR MUDr. Martinem Holcátem, MBA.
Ve vítězném návrhu se mj. uvádějí následující fakta: • ČKS byla založena 1929 a je druhou nejstarší odbornou kardiologickou společností v Evropě a třetí nejstarší na světě.
• S počtem 2276 členů sdružených do 16 pracovních skupin patří ČKS v rámci Evropy mezi větší odborné kardiologické společnosti.
• Navzdory malé velikosti ČR si ČKS vybudovala prestižní postavení mezi vedoucími kardiologickými společnostmi ve světě a významně se podílí na rozvoji nových metod prevence, diagnostiky i léčby kardiovaskulárních onemocnění.
• ČKS má velmi dobře propracovaný systém vzdělávání lékařů (kongresy, sympozia, odborný časopis Cor et Vasa, granty pro mladé lékaře atd.).
• V letech 1996–1997 ČKS výrazně podpořila revoluční návrh na nový postup v léčbě infarktu (protokol studie PRAGUE-1), a to i přes výhrady mnoha konzervativních členů medicínské komunity. Tato studie vedla k sérii dalších studií i v zahraničí, které potvrdily prioritní výsledky studie PRAGUE-1.
• V roce 2002 ČKS jako první odborná společnost na světě zveřejnila v časopisu Cor et Vasa revoluční doporučení k léčbě akutního srdečního infarktu – primární koronární angioplastika se stala základem léčby, a to i u nemocných, kteří jsou na tento výkon transportováni na delší vzdálenosti.
• Následně bylo realizováno celkem 19 originálních akademických studií pod akronymem PRAGUE, 13 z nich bylo prezentováno v hlavních sekcích nejprestižnějších světových kongresů a čeští kardiologové jsou v tomto směru zcela ojedinělí i ve světovém měřítku.
• Čeští kardiologové měli též rozhodující podíl na založení celoevropského projektu „Stent for Life“ (profesor Petr Widimský byl v roce 2008 zakládajícím předsedou tohoto projektu, současným předsedou je další člen výboru ČKS MUDr. Petr Kala, Ph. D., FESC).
• Výsledkem těchto aktivit je, že tisíce nemocných s akutními srdečními infarkty na celém světě jsou dnes léčeni nejmodernějšími postupy a úmrtnost klesla na dříve pro infarkt neuvěřitelných 5%.
• Poslední aktivity ČKS směřují k navázání mezioborové spolupráce s neurology, radiology a dalšími specialisty za účelem zkoumání srovnatelných postupů i v terapii závažné akutní ischemické mozkové cévní příhody, jež v současnosti i přes existující léčbu u dvou třetin nemocných vede buď k úmrtí, nebo k trvalé závažné invaliditě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?