Čeští lékaři budou v tuzemsku léčit další pětici Libyjců

10. 7. 2012 7:49
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku se bude léčit dalších pět Libyjců v rámci humanitárního programu Medevac. Přiletí do Prahy v úterý. Pomoc Libyjcům je jedním z důvodů, proč do severoafrické země v týž den míří náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška. Zpátky s ním přijedou noví pacienti. V Česku se již od loňského prosince léčilo pět jiných dospělých Libyjců. Čtyři z nich už jsou doma, řekl Galuška.


Náměstek během návštěvy plánuje rozhovory se zástupci libyjského ministerstva zahraničí. Současně se při té příležitosti vymění osazenstvo ochranky českého velvyslanectví v Tripolisu, které tvoří příslušníci zásahové policejní jednotky URNA. Misi chrání kvůli nestabilní situaci po svržení režimu Muammara Kaddáfího.

Česká republika přislíbila Libyi pomoc, do níž spadá právě i léčení v tuzemsku. Ředitel kabinetu ministra zdravotnictví Jan Růžička řekl ČTK, že pětice se bude na náklady ČR léčit na ortopedické klinice pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Všechny čeká operace.

Základní ošetření jim poskytli lékaři už v Lybii, mají z bojových akcí střelná zranění či zranění střepinou z granátu nebo bomby. Jde hlavně o komplikované zlomeniny. Mají například zafixovanou zlomeninu pánve či zlomeniny dlouhých kostí za pomoci zevních fixátorů. Jsou buď o berlích nebo komplikovaně chodící.

Zranění těchto pacientů jsou podle Růžičky v českých podmínkách výborně zvládnutelná, nejde tedy o ohrožení života, ale v podmínkách polní medicíny v Libyi, kde chybějí přístroje, materiál i možnosti, nemohou lékaři zranění řešit. Pacienty vybíral lékař VFN Filip Burget, podílel se i na první misi do Libye v prosinci 2011.

Z Tripolisu přišly přes velvyslanectví velmi kusé záznamy více pacientů, z nich si doktor Burget v Praze udělal předvýběr, minulý týden se na tyto pacienty v Tripolisu osobně podíval a vybral pět, kteří v úterý přiletí. Jejich pobyt potrvá podle potřeby. Ošetřující lékař rozvrhne léčbu, rozhodne pak i jejím ukončení. „Naší strategií je, podobně jako při předchozí misi, aby vyléčení Libyjci byli na tom už tak dobře, aby odletěli již ne vládním speciálem, ale běžnou linkou,“ řekl Růžička.

Vláda už schválila další fázi projektu Medevac, bude se týkat dětských pacientů z Barmy. Na léčení do ČR by se děti měly dostat ještě letos. Od roku 1993 bylo v programu Medevac v Česku léčeno celkem 141 pacientů, převážně dětí. Pocházeli například z Kosova, Iráku či Afghánistánu.

Vláda se má brzy zabývat i humanitární evakuací občanů Sýrie, kteří v tamních bojích utrpěli zranění. Vybraní syrští pacienti by se též mohli léčit v Česku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?