Čeští lékaři odletěli do Afghánistánu

18. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prvních pět pracovníků 6. polní nemocnice odletělo včera odpoledne z vojenského letiště v Praze ve Kbelích do Afghánistánu. Jde o chirurga, anesteziologa, dvě sestry a zdravotníka, kteří mají...


PRAHA - působit u britských lékařů v Kábulu. Zapojí se tak do mezinárodní mírové operace Organizace spojených národů ISAF. Právo o odletu informoval mluvčí náčelníka generálního štábu Vladimír Palán. Podle něj cestovali nejprve českým armádním letadlem do Británie, odkud v pondělí odletí spolu se spojeneckými vojáky do Kábulu. Další lékaři a zdravotníci a doprovodná ochranná jednotka je budou následovat do tří týdnů, celý kontingent o 200 lidech by měl být na místě podle původních předpokladů do šesti týdnů. Čeští lékaři mají strávit v Kábulu zhruba půl roku a mají se starat o zdravotní stav spojeneckých vojáků i civilistů. Jejich mise je přitom podle vojáků značně obtížná, protože v Afghánistánu jsou otřesné hygienické podmínky, nedostatek nezávadné vody a šíří se tam nejrůznější nemoci.

Zatím však není jasné, kdo vyslání nemocnice zaplatí. Vláda totiž chce požádat poslance o vypsání mimořádných dluhopisů, ti jsou ale rezolutně proti a navrhují škrtat v rozpočtu. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík něco takového ale v rozhovoru pro sobotní Právo odmítl a dokonce pohrozil demisí, pokud mu parlament nebude chtít dát peníze. Náklady se mají pohybovat od 612 do 780 miliónů korun. Dnes večer odletí z Ruzyně také specialisté z liberecké protichemické roty. Na základně Daha v Kuvajtu se připojí k předsunuté skupině, která zde už působí.

(hou), Právo, 18.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?