Čeští lékaři poprvé použili umělou kůži a zachránili život dítěte

18. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři popáleninové kliniky FNKV jako první odborníci v bývalých socialistických zemích použili biosyntetickou náhradu kůže. Zachránili tak život devítiletému chlapci...


PRAHA 17. února (ČTK) - Lékaři popáleninové kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jako první odborníci v bývalých socialistických zemích použili biosyntetickou náhradu kůže.

Takzvaná integra chrání místa, z nichž je třeba odstranit spálenou kůži do doby, než je možné transplantovat kůži z nepopálených míst.

Integra záchránila život chlapci

Lékaři tak zachránili život devítiletému Petrovi, který si loni v létě způsobil popáleniny na 80 procentech těla. Řekla to primářka kliniky Zuzana Kapounová.

Léčba popálenin má podle ní dvě úskalí. Jednak jde o rychlé odborné zvládnutí šoku, do kterého se lidský organismus dostane.

Dále je třeba odstranit poškozenou kůži, ale jediné, co se na toto místo přihojí, je štěp vlastní pacientovy kůže. To byl velký problém v případě popáleného Petra, na jehož těle zůstalo necelých 20 procent kůže, kterou bylo možné použít.


„Integra dává šanci pacientům, kteří by jinak naději na přežití neměli. Ale nelze ji použít u každého a kdykoli.“

primářka kliniky Zuzana Kapounová

„Integra posunuje léčbu popálenin daleko dopředu. Tato náhrada dává šanci pacientům, kteří by jinak naději na přežití neměli. Ale nelze ji použít u každého a kdykoli,“ řekla Kapounová.

Kůže se skládá z pokožky a škáry, která obsahuje kožní žlázy, krevní a mízní cévy a nervová vlákna. Lékař kliniky Robert Zajíček uvedl, že integra se obdobně jako kůže skládá ze dvou částí: ze silikonové povrchní vrstvy a struktury nahrazující škáru.

Strukturu, která se přiloží na ránu, tvoří vlákna hovězího kolagenu. Hovězí kolagen se spojí s lidskými buňkami a vytvoří se nová škára. Silikonová vrstva se potom sloupne a na novou škáru se přikládají štěpy vlastní kůže, popsal metodu Zajíček.

Lékaři integrou překryli chlapcovy nohy a hrudník, aby získali čas. Na zbytek těla přenášeli opakovaně kůži z hlavy, břicha a předloktí.

Jakmile se místo, kde byla kůže odebrána, zahojilo, lékaři novou kůži znovu postupně kousek po kousku přikládali i na místa dosud krytá umělou kůží.


Tři tisíce centimetrů čtverečních, které lékaři spotřebovali na záchranu Petrova života, přišlo na 430 tisíc korun.

Integra se vyrábí v USA. Tři tisíce centimetrů čtverečních, které lékaři spotřebovali na záchranu Petrova života, pojišťovnu přišlo na 430 tisíc korun.

Chlapec, který by bez syntentické náhrady zemřel, byl propuštěn z nemocnice v prosinci, uvedl Zajíček.

Na klinice popáleninové medicíny je od roku 1994 specializovaná dětská jednotka intenzivní péče, která je schopna pečovat o děti od nejútlejšího věku. Tím se podle Kapounové zvýšily především šance malých dětí, které mohou na životě ohrozit popáleniny už na pěti procentech těla.


DÁLE ČTĚTE:
Psychiatrická péče o nemocné s popáleninovým traumatem
Endokrinní změny po popálení

Související odkazy:

FNKV - Klinika popáleninové medicíny

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?