Čeští lékaři v pátek v Jordánsku ukončí pátou misi

3. 6. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři opět více než týden pomáhali v Jordánsku lidem postiženým válkou v Sýrii. Lékařský tým z Nemocnice Na Bulovce byl v zemi v rámci vládního programu MEDEVAC už popáté. Médiím to sdělil mluvčí Bulovky Martin Šalek.


Doktoři v zemi léčili od minulé středy, mise jim končí v pátek. Za více než týden provedli 16 operací, z toho dvě třetiny u dětských pacientů. Zaměřili se opět na válečná zranění, většinou od výbušnin, nebo na vrozené vady. Úspěšně například narovnali palec tříletému chlapečkovi. „Operaci si vyžadovala i těžká devastující válečná poranění rukou s nutností komplexní rekonstrukce nebo rozsáhlé jizvy po domácích nebo válečných popáleninách,“ uvedl Šalek.

Lékařský tým tvoří dva plastičtí chirurgové Martin Molitor a Pavel Popelka a instrumentářka z chirurgické kliniky Dana Chlachulová.

Kromě lékařů z Bulovky se do pomoci obětem syrského konfliktu zapojili v minulosti také odborníci z Fakultní nemocnice v Olomouci. Loni v září strávili v Jordánsku zhruba dva týdny. V listopadu v jordánském Ammánu působil čtyřčlenný tým kardiochirurgů z Fakultní nemocnice v Motole, který úspěšně operoval deset dětí syrských uprchlíků se středně závažnými vrozenými srdečními vadami. Čtvrtá lékařská mise lékařů z Bulovky se uskutečnila v první polovině března.

Program MEDEVAC funguje v ČR od roku 1993. Loni v listopadu česká vláda rozhodla, že na něj bude každoročně vyčleňovat 60 milionů korun. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí MEDEVAC zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. V minulosti se v rámci programu léčili pacienti z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?