Čeští lékaři vstoupili do EU: senát schválil harmonizační zákon

2. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po dlouhých diskusích i senát schválil návrh zákona o lékařských povoláních, a to ve znění, jež mu poskytla poslanecká sněmovna. Na tuto legislativu nedočkavě čeká Evropská komise...


Po dlouhých diskusích i senát schválil návrh zákona o lékařských povoláních, a to ve znění, jež mu poskytla poslanecká sněmovna. Předseda senátního zdravotního výboru Tomáš Julínek (ODS) se těsně před hlasováním znovu ujistil, zda správně chápe právní výklad ustanovení, který se týká požadavku na bezúhonnost lékařů, zubních lékařů i farmaceutů.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková deklarovala, že pojem bezúhonnost znamená, že lékař není pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin nebo za trestný čin spáchaný z nedbalosti v souvislosti s poskytnutou zdravotní péčí.

Ze čtyř desítek přítomných senátorů nakonec všichni zvedli ruku pro schválení zákona, na který nedočkavě čeká Evropská komise.

Obrazně řečeno, od podpisu této normy prezidentem republiky tak čeští lékaři vstupují do Evropské unie, respektive při hledání pracovní příležitosti v jejích členských státech nebudou mít už žádné zvláštní administrativní problémy s uznáním své kvalifikace.

To lze ovšem tvrdit s jistou výhradou, neboť teprve blízká budoucnost prověří například skutečnou míru kompatibility přílohy nového zákona, která obsahuje výčet lékařských specializací.

Vladimíra Bošková, www.Zdravi.Euro.cz, 30.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?