Čeští neurovědci nemají peníze na nákup nových přístrojů

16. 9. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud stát nepřidá více peněz na vědu a výzkum, mohli by do pěti let čeští neurovědci začít ve svých výsledcích zaostávat za svými kolegy z ostatních vyspělých států. Nemají totiž peníze na nákup moderních přístrojů, s nimiž zkoumají neurologická onemocnění, jako je třeba roztroušená skleróza nebo Alzheimerova choroba. V rozhovoru pro ČTK na to upozornila ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR a senátorka Eva Syková.


Nejen k nákupu vybavení mělo přispět 1,5 miliardy korun, které vědě a výzkumu slíbila bývalá vláda Petra Nečase. Úřednický kabinet Jiřího Rusnoka v demisi ale nyní váhá, jestli peníze přidat. Celkové navýšení se mělo promítnout do let 2014 až 2016. Současný rozpočet na vědu a výzkum je 26,1 miliardy korun.

„Do výzkumu mozku by se měly investovat velké prostředky. Metodiky, které se ve výzkumu používají, jsou náročné. Každý si dovede představit, že jde o poměrně drahé přístroje, na ty teď nejsou vůbec ve vědě peníze. Grantová agentura ČR (GA ČR) na ně nemá peníze, ani Akademie věd ČR. To je špatně,“ řekla Syková. Stejné přístroje sloužící k výzkumu přitom v Praze může používat řada badatelů z několika různých oborů.

Při onemocněních nervové soustavy lékaři v současnosti umějí léčit jen příznaky, podstatu nemoci však nikoliv. K tomu napomáhá práce vědců a právě Češi doposud měli v celosvětovém kontextu ve svém bádání výborné výsledky.

Jak Syková poznamenala, výdaje na vědu a výzkum nestoupají už několik let. Například v GA ČR mají vědci pouze 17,5 procenta úspěšnost pro získání grantů. Pokud se vědec ocitne bez grantu, nemůže se práci věnovat. Aby úspěšnost byla větší, přistoupila GA ČR k tomu, že zakázala investice do přístrojového vybavení. Také Akademii věd ČR se snížil v minulých letech rozpočet o zhruba půl miliardy, a proto omezila nákup velkých investic.

Letos si celosvětová věda připomíná výzkum mozku a soustřeďuje pozornost na nervová onemocnění, která začínají být největším problémem současné medicíny. „Lidé stárnou a čím jsou starší, tím mají více neurologických onemocnění. Začíná to být také nejčastější příčina smrti a nejčastější problém, proč nemohou být v zaměstnání,“ řekla Syková.

Čeští neurovědci na problém chtějí upozornit současnou politickou scénu, nejen proto od 11. do 14. září pořádají v Praze odborný vědecký kongres FENS Featured Regional Meeting. Syková zároveň dodala, že Ústav experimentální medicíny plánoval kongres původně pro 8000 vědců. Avšak kvůli nedostatečné úrovni pražského Kongresového centra musel slevit ze svých plánů. I přesto se na něj sjelo na šest stovek neurovědců, kteří patří k mezinárodní špičce v oboru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?