Čeští pacienti nakažení virem HIV mají všechny dostupné léky

6. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští pacienti infikovaní virem HIV dostávají všechny léky, které jsou dostupné v zemích s vyspělým zdravotnictvím, a pokud jsou zařazeni do evropských studií pro zkoušení nových léků, dostávají i ty nejnovější přípravky. Uvedla to vedoucí AIDS centra Bulovka Marie Staňková...


Připomněla, že dvacet let po prvních zprávách o nemoci AIDS je v ČR evidováno 511 HIV pozitivních.

„Jsme jedna z mála zemí s velmi nízkým počtem pacientů; léčba je na vysoké úrovni,“ zdůraznila. Zatímco v počátcích epidemie pacienti rychle umírali, nyní jsou jejich šance větší.

„Zvláště v druhé dekádě epidemie AIDS došlo k dramatickým změnám v klinickém obrazu HIV infekce. Nové antiretrovirové preparáty omezují množení viru a snižují výskyt doprovodných infekcí a tím i úmrtnost pacientů. Významně zlepšují kvalitu života a prodlouží období, než se virus v těle rozšíří a poklesne množství CD 4 lymfocytů, důležitých pro imunitu,“ řekla.

Ohromný pokrok podle Staňkové je i v tom, že lékaři dokážou omezit přenos HIV infekce z matky na dítě. Pokud matka dostává antiretrovirové léky už v těhotenství, přenos na dítě je jen v osmi procentech případů.

Nová, vysoce aktivní antiretrovirová terapie, zvaná HART, se zatím užívá několik let, takže není jasné, o kolik může celkem život pacienta prodloužit. Bohužel není vhodná pro každého, protože je spojena s velkým výskytem nežádoucích účinků a ne každý ji dokáže dodržovat. Rok antiretrovirové léčby stojí 300 000 až 400 000 korun, další prostředky je nutno vynaložit na zvládání doprovodných infekcí.

Českobudějovické listy, 5.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?