Čeští vědci převzali ceny v lékařských oborech

7. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za významné práce v několika lékařských oborech včera převzalo ceny od Nadačního fondu Dr. Paula Janssena devět českých vědců a lékařů. Kdo byl mezi oceněnými?...


PRAHA - Za významné práce v několika lékařských oborech včera převzalo ceny devět českých vědců a lékařů. Ocenění, nesoucí jména předních osobností české vědy, každoročně uděluje Nadační fond Dr. Paula Janssena.

Cenu za alergologii a klinickou imunologii získala Raja Lodinová - Žádníková, za práci v oboru dermatovenerologie převzala cenu Zuzana Holíková a za přínos v oblasti gynekologie a porodnictví byl oceněn David Cibula. David Habart obdržel cenu za práci v oboru hematologie, Pavel Klener byl oceněn za práci v onkologii a Cyril Höschl za publikaci o psychiatrii. V oboru neurologie převzal cenu Evžen Růžička a za nefrologii Jiří Lácha.

Poslední z ocenění, cenu za popularizaci vědy, obdržel Richard Rokyta. Tato cena se uděluje za nejlepší obecně naučnou medicínskou publikaci, která závažné poznatky zpracovává srozumitelným způsobem.

„Je to signálem pro ty po nás, že úsilí vyvíjené určitým směrem není přehlédnuto,“ uvedl ve svém poděkování oceněný Cyril Höschl. Předání cen nadačním fondem, který zřídila významná farmaceutická společnost, je podle něj také krásnou ukázkou vzájemné komunikace akademické a komerční scény, které se vzájemně potřebují.

Laureáti získali s cenou rovněž příspěvek 50.000 korun na podporu své další výzkumné činnosti.

Do soutěže zařazuje fond v rámci jednotlivých oborů práce, které přinášejí nové poznatky, informace cenné pro klinickou praxi a obsahují původní vědecké výsledky.

Nadační fond Dr. Paula Janssena vznikl v roce 1998. První ceny byly však předávány již v roce 1993. Paul Adrian Jan Janssen je význačný chemik - farmaceut, který je považován za největšího tvůrce léků všech dob. Náleží mu více než stovka patentů a je držitelem čestných doktorátů 18 prestižních univerzit včetně Univerzity Karlovy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?