Čeští vojenští lékaři začnou v Basře pracovat tento pátek

24. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Polní ošetřovna 7. polní nemocnice české armády by měla začít v jihoirácké Basře pracovat v pátek ráno. Čeští lékaři měli původně v jedné z nemocnic v Basře pracovat už od úterý, tamní materiální podmínky však nebyly dostatečné...


KUVAJT - Polní ošetřovna 7. polní nemocnice české armády by měla začít v jihoirácké Basře pracovat v pátek ráno.

Čeští lékaři měli původně v jedné z nemocnic v Basře pracovat už od úterý, podle velvyslankyně však nebyly tamní materiální ani sociální podmínky dostatečné.

Mezi pomoc, kterou Češi do Iráku pomáhají dostat, ale bude patřit například i denní tisk.

„V Basře skoro 12 let nebyly žádné noviny, takže budeme dělat trochu pošťáky,“ říká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková.

Do aglomerace čítající asi čtyři miliony lidí budou vojáci vozit některé z kuvajtských deníků.


Česká mise zahrnuje 270 lidí, vlastní polní nemocnici tvoří zhruba 150 vojáků. Z toho je kolem dvaceti lékařů, šest chirurgů.

Sama velvyslankyně už v Basře několikrát byla, na cestách obrněnou terénní toyotou ji doprovázejí vojenští policisté v civilu jako ochranka a někteří z kolegů diplomatů.

V sobotu předají čeští zástupci irácké straně chirurgické vybavení do dvou nemocnic v Basře. Zařízení koupilo ministerstvo zahraničí jako humanitární pomoc.

Pro 7. polní nemocnici, jejíž příslušníci a materiál postupně do Kuvajtu přilétají, je už nalezeno působiště - nachází se nedaleko bývalé vojenské nemocnice v Basře.

Stavba nemocnice - těžký úkol

Po nezbytných úpravách terénu, které provedou britští ženisté, začne stavba samotné nemocnice.

„Úklid terénu není jednoduchý, protože z hygienického hlediska je to nesmírně zaneřáděná oblast,“ poznamenala velvyslankyně.

Nemocnice by mohla v plném rozsahu začít sloužit na počátku května.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?