Čestná cena za celoživotní dílo v ošetřovatelství

10. 3. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
redakce časopisu sestra


redakce časopisu sestra

Vlasta Polejová

Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, Praha

Nebude snad považováno za indiskrétnost, když prozradíme, že Vlasta Polejová působí ve zdravotnictví již přes 60 let. Začínala jako ošetřovatelka v roce 1947 ve Strakonicích. Postupně zde prošla různými odděleními, vypracovala se na pozici vrchní sestry kožního oddělení a tamní nemocnici zůstala věrna 25 let. V roce 1973 odešla do Prahy, kde se stala jejím domovským pracovištěm Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

A tady setrvala nejen do odchodu do důchodu ve funkci staniční sestry na chirurgické klinice, ale i po skončení aktivní činnosti. A od roku 1994 opět vypomáhala ve svém milovaném zdravotnictví, tentokrát na onkologickém oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice. Dnes, ve svých 78 letech, již na oddělení nepůsobí jako sestra, na zdravotnictví však nemůže zapomenout.

Pomáhá v činnosti, která je, upřímně, v tomto věku obdivuhodná -počítačové zpracování dat pro pojišťovnyy. A to začínala svou kariéru v době, kdy se ještě u malých dětí nepodávaly infuze i. v., ale jen v podkožní aplikaci, infuzní roztoky se vařily na operačních sálech, transfuze se podávala ještě přímo od rodiče dítěti, antibiotika byla teprve objevena a neexistovala evidence opiátů. A výkaznictví pro pojišťovny prakticky neexistovalo. Vlasta Polejová zažila socialistické zdravotnictví, jeho změnu po roce 1989, střídání ministrů a přes všechny tyto převratné změny stále pomáhala nemocným.

Neodradilo ji ani finanční „ohodnocení“ zdravotníků, ani dnes tolik zmiňovaný dehonestující pohled na práci sester. Je příkladem toho, že pokud si člověk správně zvolí zaměstnání, neodradí jej nic. Nemohla bohužel, ani přes své schopnosti, pro objektivní důvody dosáhnout vysokoškolského vzdělání, vychovala ale mnoho sester, kterým byla příkladem i moudrým rádcem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?