Chátrající Motol má před zavřením zachránit rekonstrukce za čtyři miliardy

15. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Buď se motolská nemocnice zrekonstruuje, nebo zavře. Jiné východisko podle jejího vedení není, protože Motol je v havarijním stavu. Ředitel této největší pražské nemocnice Miloslav Ludvík předpokládá, že rekonstrukce si vyžádá čtyři miliardy korun, z toho stavební část 1,6 miliardy. "Peníze bychom si půjčili od banky, ale stát by půjčku garantoval a také splácel ve výši zhruba 500 miliónů korun. Nemocnice není schopna tak velkou investiční akci zajistit...


z vlastních zdrojů, i když se chce na ní částečně podílet,“ řekl v úterý novinářům Ludvík.

Dětská část nemocnice, která se bude rekonstruovat, je unikátní pracoviště a mělo by být na špičkové úrovni dál zachováno. „V Evropské unii se snaží speciální léčebné postupy u dětí koncentrovat vždy do jedné nemocnice. U nás to tak máme. Nebylo by proto dobré unikátní dětskou kliniku s celorepublikovou působností rozstrkávat do jiných nemocnic,“ uvedl Ludvík.

Pro pacienty bude rekonstrukce znamenat dočasné omezení komfortu. „Počítáme s tím, že začne nejpozději na podzim 2002 a skončí v roce 2004. „Rekonstrukci projedná vláda a parlament, který bude muset přijmout zákon o poskytnutí půjčky nemocnici,“ informoval včera mluvčí ministerstva zdravotnictví Ota Černý.

Václav Pergl, Právo, 15.08.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?