Chci pokračovat v boji proti korupci

29. 10. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Z lékařského prostředí křeslo v horní komoře získá i dětská neuroložka, známá kritička předražených nákupů, Alena Dernerová. Jako nestraník na listině Severočechů.cz získala 65,14 procenta hlasů. „Politici by měli začít sami u sebe, řada z nich nemá úplně čistý štít,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz Dernerová.


Proč jste se rozhodla přijmout nabídku Severočechů? Chtěla jste do vysoké politiky?

Osm let pracuji v komunální politice, s vysokou politikou žádné zkušenosti nemám. Nabídku Severočechů jsem přijala, protože jsem se rozhodla bojovat proti korupci. Toto hnutí vzniklo před dvěma lety těšně před krajskými volbami jako oponent proti ODS a ČSSD, která v našem kraji působí jako jeden celek a po současných volbách vidíme, že to bude na více místech. Toto hnutí vzniklo proto, aby se to u nás trochu rozmělnilo. A protože jsem již téměř dva roky velmi angažována v kritice předražených nákupů, nemohla jsem nabídku odmítnout.

V krajských volbách jste za toto uskupení také kandidovala. Mrzelo vás, že jste se do krajské politiky nedostala?

Do krajské politiky jsem neměla žádný záměr vstoupit, byla jsem požádána, abych za Severočechy kandidovala a chtěla jsem jim přinést hlasy. Chtěla jsem naprosto nevolitelné místo a to se také stalo.

S čím do horní komory vstupujete? Čemu byste se chtěla věnovat?

Vstupuji tam s tím, že bych se chtěla věnovat boji proti korupci. Schodek státního rozpočtu je veliký, přímo obří. Zatím jediné, co děláme jsou škrty. Že by se ale začalo šetřit na tom pravém místě, to se zatím neděje. Unikají tady obrovské miliony, až miliardy peněz. Když jsme se zamýšleli nad tím, jaký je objem veřejných zakázek za rok 2009, bylo to 600 miliard korun a když si zjistíte, že každá zakázka je předražena minimálně o 30 procent, tak je to zhruba 180 miliard. Pokud by se toto potřelo, nemusely by se snižovat platy.

Kde by se mělo začít? Nebude jednoduché tuto síť rozmotat..

Bohužel za ta léta byznys prorostl do politiky. Politici nejsou nezávislí. Nedávno jsem četla výstižný článek s titulkem: žijeme v Česku nebo ČEZku? Politici by měli začít sami u sebe, řada z nich nemá úplně čistý štít, změna je nutná.. Je to otázka i akcií na doručitele, kde není znám majitel.

Hodně jste kritizovala předražené nákupy v krajské zdravotní. Audit by měl být co nejdříve hotov. Jak celé vyšetřování hodnotíte?

Všechny předchozí audity, která sama krajská zdravotní objednala vyšly na jedničku. I ÚOHS řekl, že je vše naprosto v pořádku. Že takto velký tendr, který se mohl rozdělit do menších, je správný. ÚOHS nevnímal ekonomickou stránku věci, pouze formální. A pokud je to takto nastavené, pak je to špatně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?