Chci pro všechny kvalitní a dostupnou zdravotní péči, říká Součková

8. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kdyby Marie Součková nebyla ministryní, ale ortopedkou, připojila by se k úternímu protestu? "Ano, připojila bych se. Vnímám finanční toky a chci je změnit. Ze své praxe vím, že platby od pojišťoven byly opožděny někdy o šest týdnů, jindy o dva měsíce," říká v rozhovoru Součková...


Ambulantní lékaři a lékárníci včera na hodinu přerušili provoz. Co vy na to?

Vnímám jejich současné problémy jako způsobené zpožďováním plateb od zdravotních pojišťoven. Do uzavřeného smluvního vztahu mezi pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče sice ministerstvo zasahovat nemůže, nicméně se snažíme vytvořit prostor pro zlepšení jejich platební morálky.

Jak?

Vláda do konce loňského roku převedla na konta pojišťoven prostřednictvím konsolidační agentury 2,062 miliardy korun a dalších 884 miliónů dostanou do konce letošního října. To by mělo pomoci zmírnit zpožďování plateb.

Kdybyste nebyla ministryní, ale jako dříve ortopedkou, připojila byste se k jejich protestu?

Ano, připojila bych se. Vnímám finanční toky a chci je změnit. Ze své praxe vím, že platby od pojišťoven byly opožděny někdy o šest týdnů, jindy o dva měsíce. Sama jsem si musela půjčovat, abych mohla zaplatit personál, režii a pronájem ordinace, ba i nájem vlastního bytu.

Takže chápete, že se bouří, když dostávají od pojišťoven zaplaceno opožděně?

Ano a chci přispět k tomu, aby dostávali zaplaceno včas. Proto dělám reformní kroky a jsem ráda, že vláda i premiér mají odvahu léty nahromaděné problémy zdravotnictví konečně řešit.

Chcete tím říct, že význam ambulantních lékařů poroste?

Rozhodně.

A dostanou také víc peněz?

Měli by.

Jak to chcete zajistit?

Byla bych ráda, kdyby ambulantní lékaři měli vytvořen v rámci zdravotního pojištění samostatný fond. Sami by pak sledovali, jestli z něho neodčerpává peníze příliš mnoho lékařů, zda všechny ordinace jsou potřebné a zda jsou potřebné i souběhy, kdy lékař v nemocnici, kde je státním zaměstnancem, má po práci ještě soukromou specializovanou ordinaci. Ráda bych, aby se nemocím předcházelo, protože je to lacinější než je léčit. A právě důraz na prevenci se musí více realizovat v ambulancích.

Takže oddělený fond. Myslíte, že bude řešením?

Věřím tomu. Ambulantní lékaři by měli jistotu peněz a nedocházelo by k opožďování plateb od zdravotních pojišťoven.

Koalice ambulantních lékařů a lékárníci si myslí, že málo peněz mají proto, že se peníze dávají hlavně do nemocnic, kterých je zbytečně mnoho. A dokonce požadují jejich redukci. Vy jste také pro?

Musíme zohlednit demografický vývoj. Rodí se málo dětí, populace stárne, dožíváme se vyššího věku. Tomuto stavu počet a charakter nemocnic neodpovídá. Tvrdím, že stačí jedna akutní nemocnice na sto tisíc obyvatel, která bude perfektně vybavená. Chybějí nám však sociální lůžka. Proto třicet procent pacientů v nemocnicích vůbec nepotřebuje zdravotní péči, ale sociální. Měli by ležet v sociálních ústavech, kterých ovšem máme málo. Stejně tak i domovů důchodců. Tuto strukturu musíme změnit. Chce to však velkou odvahu.

Lékaři a lékárníci tvrdí, že politická koaliční komise pro stabilizaci zdravotnictví, které jste předsedala, navrhuje jen kosmetické úpravy, a ne systémové změny ve zdravotnictví.

S tím nemohu souhlasit. Komise měla za úkol stabilizovat zdravotnictví, a to se povedlo. Stát odkoupil pohledávky za bývalými okresními nemocnicemi a také Všeobecné zdravotní pojišťovny a ostatních pojišťoven za zaniklými státními podniky nebo podniky v konkursu. Tím se podařilo do zdravotnictví dát na konci loňského roku šest miliard korun navíc. A jedna miliarda přibude letos.

Kdy se vláda a lídři koaličních stran budou zdravotnictvím zabývat?

Lídři by měli reformní návrhy posoudit v polovině ledna a vláda do konce tohoto měsíce. Půjde o politické rozhodnutí.

Ambulantní lékaři a lékárníci tvrdí, že by rádi spolupracovali na reformních krocích, ale nikdo jejich názory nechce slyšet.

Ráda s nimi budu spolupracovat a konzultovat každý krok. Není možné vytvořit reformu zdravotnictví bez účasti odborné veřejnosti.

Jaký bude letošní rok ve zdravotnictví?

Velmi těžký, ale věřím, že po nastartování mnou navržené reformy ho zvládneme. Mým cílem je, aby všichni občané měli kvalitní a dostupnou zdravotní péči.

Václav Pergl, Právo, 7.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?