Cheb: Krajská nemocnice žádá o akreditaci

20. 10. 2011 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Karlovarské krajské nemocnice (KKN) hodlá zahájit proces akreditace obou nemocnic v Karlových Varech a Chebu.


O co vlastně jde, to vysvětlil předseda představenstva KKN Luděk Nečesaný. „Akreditační certifikát je vysvědčení o tom, že nemocnice zaštiťuje kvalitu péče a bezpečí pacientů. Zdravotní sestry a další nelékařští pracovníci tvoří největší uskupení zdravotnického zařízení a jsou vždy nosným pilířem k získání tohoto certifikátu. Proto chceme stabilizovat tento kolektiv a vytvořit mu příjemné a přátelské pracovní prostředí,“ vysvětlil Luděk Nečesaný.

Proces akreditace v sobě zahrnuje tři fáze: rozhodnutí o vstupu do akreditačního šetření, přípravu na akreditační šetření a realizaci akreditačního šetření a získání akreditačního certifikátu.
Podle místopředsedkyně představenstva Miloslavy Tanečkové je nezbytné v co nejkratší době nastavit jasná a srozumitelná pravidla řízení nemocnice.

„Nejde jen o vytvoření haldy nových směrnic. Jde především o to, aby je zaměstnanci pochopili, ztotožnili se s nimi a dodržovali je. To souvisí i s přípravou na akreditaci, kterou již KKN několikrát avizovala,“ upřesnila místopředsedkyně představenstva.

Vedení KKN proto hodlá ctít základní zásadu, že kvalitní zaměstnanci jsou to nejcennější, co nemocnice má. Nový management provedl za prvních šest týdnů svého působení v KKN analýzu hospodaření, aby mohl přijmout veškerá opatření směřující ke stabilizaci nemocnic v Karlových Varech a Chebu. Ztrátu zatím vyčíslil na přibližně třicet čtyři milionů korun.

Tento negativní výsledek podle ředitele Nečesaného finanční situaci nemocnice limituje. Mzdy lékařů ale ředitel omezit nechce. Ve hvězdách je také navýšení jejich platů, které po akci Děkujeme, odejděte doktorům v memorandu slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

„V tuto chvíli ještě není podepsána úhradová vyhláška, která upřesní, jakým způsobem budou řešeny úhrady za zdravotní péči za rok 2012. Proto nyní není možné přijímat nějaké opatření,“ vzkázal po tiskové mluvčí ředitel Luděk Nečesaný.

Průměrná měsíční mzda je u lékařů KKN podle mluvčí Barbory Silné 68 126 korun, u zdravotních sester činí 24 200 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?