Chebská nemocnice chce spolu s Němci léčit chronické rány

27. 4. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Chebská nemocnice chce spolu s partnery z nemocnic v sousedním Německu vytvořit centra pro léčbu chronických ran a chronické bolesti. Na tříletý projekt chtějí získat peníze z přeshraničních fondů Evropské unie.


Spolupráce by mohla na české straně zkvalitnit péči o pacienty s chronickými ranami, na německé pak zapojí do vzdělávání už studenty zdravotnických škol, řekla manažerka projektu Markéta Gagro.

Projekt zahrnuje jak vzdělávání zejména středního zdravotnického personálu v oblasti péče i pacienty s chronickými ranami, tak jazykovou výuku, ale i vybavení ambulancí pro trénink s moderními materiály.

„Plánujeme například videokonference, díky kterým by si mohli lékaři z Německa a Česka navzájem ukazovat pacienty a konzultovat léčbu. Hlavním cílem je ale vyškolit odborný personál a přenést evropské standardy, které platí v Německu do Chebu. Naopak německá strana by díky projektu mohla zapojit do vzdělávání studenty,“ uvedla Gagro.

Příprava žádosti o finanční podporu z evropských peněz trvala tři čtvrtě roku. „Nyní mám podanou žádost. Pokud ji monitorovací výbor schválí, mělo by na českou stranu přijít 320.000 eur (asi 8,1 milionu korun) a pro německou stranu 410.000 eur (zhruba 10,4 milionu korun),“ upřesnila manažerka projektu.

Ačkoli se z přeshraničních fondů financují společné projekty z různých oblastí od kultury až po spolupráci podnikatelských subjektů, do zdravotnictví zatím peníze nemířily. Jedním z důvodů je i odlišná legislativa ve zdravotnictví na obou stranách hranic. Spolupráce chebské nemocnice s nemocnicemi v Bavorsku je tak ojedinělá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?