Tvaroh je v tuzemsku oproti Philadelphii běžnější a cenově dostupnější, takže není divu, že ho v české verzi cheesecaku najdete poměrně často. Navíc se tím snižuje riziko, že náplň popraská. Případně můžete zkusit nepečený cheesecake, který je snazší a rychlejší na přípravu.
Co se dozvíte v článku
Cheesecake recept: v newyorském stylu
Ingredience
- 200 g sušenek (Bebe, Digestive, grahamové sušenky),
- 100 g másla,
- 800 g sýra Philadelphia,
- 200 g cukru krupice,
- 200 g zakysané smetany,
- 4 velká vejce,
- 2 lžičky vanilkového extraktu,
- 2 lžičky citronové šťávy,
- čerstvé ovoce nebo poleva na ozdobu.
Postup
- Jako první si připravte korpus. Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte na jemnou drť. Dále je zalijte rozpuštěným máslem a smíchejte.
- Dortovou formu o průměru 24 centimetrů vyložte pečicím papírem. Na dno formy natlačte sušenkovou směs. Korpus pak dejte na 10 minut předpéct do trouby předehřáté na 175 °C.
- Poté ho vyndejte a nechte vychladnout. Teplotu trouby snižte na 160 °C a nechte ji zapnutou.
- Nyní se můžete pustit do přípravy náplně. V míse vyšlehejte sýr Philadelphia s cukrem, zakysanou smetanou, vejci, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Náplň nalijte na předpečený korpus.
- Formu následně postavte na pečicí plech s trochou horké vody. Vložte je takto do trouby a pečte na 160 °C po dobu asi 60 minut. Cheesecake s takto vysokou náplní potřebuje více času, aby byl dobře upečený.
- Po uplynutí jedné hodiny troubu vypněte, dvířka pootevřete a nechte cheesecake uvnitř ještě hodinu dojít. Poté ho můžete vyndat a nechat úplně vychladnout.
- Upečený cheesecake zakryjte potravinářskou folií a nechte ho minimálně 4–6 hodin uležet v lednici. Nejlepší je nechat ho odpočívat přes noc a podávat až druhý den.
- Před podáváním ho ozdobte čerstvým ovocem nebo polevou. Aby se vám jednotlivé dílky lépe krájely, doporučuje se nůž před každým řezem otřít a ponořit do teplé vody.

Tvarohový cheesecake recept: méně tučná varianta
Ingredience
- 150 g ovesných vloček,
- 2 lžíce javorového nebo čekankového sirupu,
- 2 lžíce kokosového oleje,
- špetka skořice,
- 500 g polotučného měkkého tvarohu,
- 250 g řeckého jogurtu,
- 3 velká vejce,
- 80 g třtinového nebo kokosového cukru,
- 2 lžičky vanilkového extraktu,
- 2 lžičky citronové šťávy,
- čerstvé ovoce na ozdobení.
Postup
- Ovesné vločky rozmixujte na hrubší mouku. Přidejte k nim sirup, kokosový olej a skořici. Směs promíchejte.
- Dortovou formu o průměru 22 centimetrů vyložte pečicím papírem a na dno natlačte korpusovou směs. Korpus vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte ho 8 minut.
- Po upečení vyndejte korpus z trouby a nechte ho vychladnout. Troubu nechte zapnoutou a teplotu snižte na 160 °C.
- V míse smíchejte tvaroh, řecký jogurt, vejce, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Náplň nalijte na korpus a uhlaďte ji. Cheesecake vložte do trouby a pečte ho při teplotě 160 °C po dobu 40–50 minut.
- Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte koláč hodinu dojít. Teprve pak ho můžete vyndat z trouby.
- Až cheesecake úplně vychladne, zakryjte ho potravinářskou folií a dejte ho minimálně na 4 hodiny do lednice. Při podávání ozdobte kousky koláče čerstvým ovocem.
Cheesecake se pekl již v antickém Řecku
Cheesecake představuje jeden z nejznámějších amerických dezertů. Existují různé jeho varianty, které se liší typem náplně i pevností krusty. My jsme výše uvedli recept na oblíbený New York-style cheesecake, kde je náplň ze sýra Philadelphia doplněna kysanou smetanou. V Americe se cheesecake v podobě, jak ho známe dnes, objevil poprvé v 16. století.
Proto vás možná překvapí, že se jedná o dezert s velmi dlouhou historií. Jeho kořeny sahají dokonce až do antického Řecka. Cheesecake oslazený medem se podával při prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. jako výživný pokrm pro sportovce.
Dnes se jedná spíše o laskominu, která se podává v kavárnách a cukrárnách ke kávě. Ve slovanských zemích se jako náplň často používá tvaroh. V Itálii se zase do koláčů z čerstvého sýra dává ricotta. Dezerty podobné cheesecaku najdete i v dalších kulturách, ale jsou už hodně odlišné.
Pečený vs. nepečený cheesecake
Upéct opravdu výborný cheesecake, který na povrchu nepraskne, vyžaduje správnou techniku a zkušenosti. K popraskání je obzvlášť náchylný dezert ze sýra Philadelphia. Do trouby se proto přidává voda, která zajistí vlhké prostředí. Snižuje se tím riziko vzniku prasklin. Cheesecake z tvarohu většinou nepraská. Někdy na tento problém nicméně narazí i zkušené hospodyňky, které dělají všechno správně.
Pokud vás čeká návštěva a bojíte se, že vám dezert praskne, můžete klidně udělat nepečený cheesecake. Po chuťové stránce není o nic horší a jeho příprava je snazší, takže bude o starost méně. Důležité je smíchat všechny suroviny na náplň až ve chvíli, kdy mají stejnou teplotu. Cheesecake pak potřebuje dostatečně dlouho odležet v lednici, aby ztuhnul a chutě se propojily. Ideální je nechat ho proležet přes noc.
Cheesecake může mít různé příchutě
V základním receptu na cheesecake se náplň výrazně nedochucuje. Pouze se osladí cukrem a přidá se do ní trochu vanilkového extraktu. Pokud ale chcete připravit trochu zajímavější dezert, máte na výběr z mnoha možností. Stačí použít místo obyčejných sušenek čokoládové, do náplně přidat rozpuštěnou čokoládu a máte hotový čokoládový cheesecake.
Jakou příchuť cheesecaku máte nejraději?
Náplň můžete ochutit také slaným karamelem, instantní kávou či nastrouhaným kokosem nebo můžete do části sýra (tvarohu) zamíchat ovocné pyré. Velké oblibě se těší jahodový, malinový i citronový cheesecake. Chybu určitě neuděláte ani se směsí koření a bylinek. Na podzim můžete zkusit perníkový cheesecake, který bude vonět skořicí a kardamomem. Na jaře a v létě pak přidejte do náplně levanduli, mátu či bezinky.
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, bbcgoodfood.com, healthline.com, whatscookingamerica.net