Cheesecake recept: do náplně patří sýr Philadelphia a smetana. Připravit se dá i méně tučný z tvarohu

27.10.2025
přidejte názor
Cheesecake s borůvkovou polevou
Autor: Freepik.com/mrsiraphol

Pro cheesecake je typická sametově jemná náplň v kombinaci s lehce křupavou krustou. Poctivý americký cheesecake má hodně vysokou náplň ze sýra Philadelphia. Chce to ale cvik, aby byl dobře upečený a neprasknul. Pokud je na vás základní recept moc tučný a sladký, zkuste fit variantu s tvarohovou náplní a vločkovým korpusem.

Tvaroh je v tuzemsku oproti Philadelphii běžnější a cenově dostupnější, takže není divu, že ho v české verzi cheesecaku najdete poměrně často. Navíc se tím snižuje riziko, že náplň popraská. Případně můžete zkusit nepečený cheesecake, který je snazší a rychlejší na přípravu.

Co se dozvíte v článku
  1. Cheesecake recept: v newyorském stylu
  2. Tvarohový cheesecake recept: méně tučná varianta
  3. Cheesecake se pekl již v antickém Řecku
  4. Pečený vs. nepečený cheesecake
  5. Cheesecake může mít různé příchutě

Cheesecake recept: v newyorském stylu

90 minut
12-15

Ingredience

  • 200 g sušenek (Bebe, Digestive, grahamové sušenky),
  • 100 g másla,
  • 800 g sýra Philadelphia,
  • 200 g cukru krupice,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 4 velká vejce,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu,
  • 2 lžičky citronové šťávy,
  • čerstvé ovoce nebo poleva na ozdobu.

Postup

  1. Jako první si připravte korpus. Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte na jemnou drť. Dále je zalijte rozpuštěným máslem a smíchejte.
  2. Dortovou formu o průměru 24 centimetrů vyložte pečicím papírem. Na dno formy natlačte sušenkovou směs. Korpus pak dejte na 10 minut předpéct do trouby předehřáté na 175 °C.
  3. Poté ho vyndejte a nechte vychladnout. Teplotu trouby snižte na 160 °C a nechte ji zapnutou.
  4. Nyní se můžete pustit do přípravy náplně. V míse vyšlehejte sýr Philadelphia s cukrem, zakysanou smetanou, vejci, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Náplň nalijte na předpečený korpus.
  5. Formu následně postavte na pečicí plech s trochou horké vody. Vložte je takto do trouby a pečte na 160 °C po dobu asi 60 minut. Cheesecake s takto vysokou náplní potřebuje více času, aby byl dobře upečený.
  6. Po uplynutí jedné hodiny troubu vypněte, dvířka pootevřete a nechte cheesecake uvnitř ještě hodinu dojít. Poté ho můžete vyndat a nechat úplně vychladnout.
  7. Upečený cheesecake zakryjte potravinářskou folií a nechte ho minimálně 4–6 hodin uležet v lednici. Nejlepší je nechat ho odpočívat přes noc a podávat až druhý den.
  8. Před podáváním ho ozdobte čerstvým ovocem nebo polevou. Aby se vám jednotlivé dílky lépe krájely, doporučuje se nůž před každým řezem otřít a ponořit do teplé vody.
Hodnocení
4.8 126x

cheesecake s ovocem

Tvarohový cheesecake recept: méně tučná varianta

80 minut
12 porcí

Ingredience

  • 150 g ovesných vloček,
  • 2 lžíce javorového nebo čekankového sirupu,
  • 2 lžíce kokosového oleje,
  • špetka skořice,
  • 500 g polotučného měkkého tvarohu,
  • 250 g řeckého jogurtu,
  • 3 velká vejce,
  • 80 g třtinového nebo kokosového cukru,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu,
  • 2 lžičky citronové šťávy,
  • čerstvé ovoce na ozdobení.

Postup

  1. Ovesné vločky rozmixujte na hrubší mouku. Přidejte k nim sirup, kokosový olej a skořici. Směs promíchejte.
  2. Dortovou formu o průměru 22 centimetrů vyložte pečicím papírem a na dno natlačte korpusovou směs. Korpus vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte ho 8 minut.
  3. Po upečení vyndejte korpus z trouby a nechte ho vychladnout. Troubu nechte zapnoutou a teplotu snižte na 160 °C.
  4. V míse smíchejte tvaroh, řecký jogurt, vejce, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Náplň nalijte na korpus a uhlaďte ji. Cheesecake vložte do trouby a pečte ho při teplotě 160 °C po dobu 40–50 minut.
  5. Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte koláč hodinu dojít. Teprve pak ho můžete vyndat z trouby.
  6. Až cheesecake úplně vychladne, zakryjte ho potravinářskou folií a dejte ho minimálně na 4 hodiny do lednice. Při podávání ozdobte kousky koláče čerstvým ovocem.
Hodnocení
4.6 92x

Cheesecake se pekl již v antickém Řecku

Cheesecake představuje jeden z nejznámějších amerických dezertů. Existují různé jeho varianty, které se liší typem náplně i pevností krusty. My jsme výše uvedli recept na oblíbený New York-style cheesecake, kde je náplň ze sýra Philadelphia doplněna kysanou smetanou. V Americe se cheesecake v podobě, jak ho známe dnes, objevil poprvé v 16. století.

Proto vás možná překvapí, že se jedná o dezert s velmi dlouhou historií. Jeho kořeny sahají dokonce až do antického Řecka. Cheesecake oslazený medem se podával při prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. jako výživný pokrm pro sportovce.

Dnes se jedná spíše o laskominu, která se podává v kavárnách a cukrárnách ke kávě. Ve slovanských zemích se jako náplň často používá tvaroh. V Itálii se zase do koláčů z čerstvého sýra dává ricotta. Dezerty podobné cheesecaku najdete i v dalších kulturách, ale jsou už hodně odlišné.

Pečený vs. nepečený cheesecake

Upéct opravdu výborný cheesecake, který na povrchu nepraskne, vyžaduje správnou techniku a zkušenosti. K popraskání je obzvlášť náchylný dezert ze sýra Philadelphia. Do trouby se proto přidává voda, která zajistí vlhké prostředí. Snižuje se tím riziko vzniku prasklin. Cheesecake z tvarohu většinou nepraská. Někdy na tento problém nicméně narazí i zkušené hospodyňky, které dělají všechno správně.

Tiramisu recept: do toho pravého patří mascarpone. Odlehčenější verzi lze vytvořit z tvarohu či ricotty
Přečtěte si také:

Tiramisu recept: do toho pravého patří mascarpone. Odlehčenější verzi lze vytvořit z tvarohu či ricotty

Pokud vás čeká návštěva a bojíte se, že vám dezert praskne, můžete klidně udělat nepečený cheesecake. Po chuťové stránce není o nic horší a jeho příprava je snazší, takže bude o starost méně. Důležité je smíchat všechny suroviny na náplň až ve chvíli, kdy mají stejnou teplotu. Cheesecake pak potřebuje dostatečně dlouho odležet v lednici, aby ztuhnul a chutě se propojily. Ideální je nechat ho proležet přes noc.

Cheesecake může mít různé příchutě

V základním receptu na cheesecake se náplň výrazně nedochucuje. Pouze se osladí cukrem a přidá se do ní trochu vanilkového extraktu. Pokud ale chcete připravit trochu zajímavější dezert, máte na výběr z mnoha možností. Stačí použít místo obyčejných sušenek čokoládové, do náplně přidat rozpuštěnou čokoládu a máte hotový čokoládový cheesecake.

Jakou příchuť cheesecaku máte nejraději?

  • Čokoládovou nebo karamelovou
    0 %
  • Ovocnou
    100 %
  • Žádnou, chutná mi cheesecake sám o sobě, maximálně s ovocem
    0 %
  • Jinou
    0 %
  • Cheesecake jsem nikdy neměl/a
    0 %
  • Cheesecake mi nechutná
    0 %

Náplň můžete ochutit také slaným karamelem, instantní kávou či nastrouhaným kokosem nebo můžete do části sýra (tvarohu) zamíchat ovocné pyré. Velké oblibě se těší jahodový, malinový i citronový cheesecake. Chybu určitě neuděláte ani se směsí koření a bylinek. Na podzim můžete zkusit perníkový cheesecake, který bude vonět skořicí a kardamomem. Na jaře a v létě pak přidejte do náplně levanduli, mátu či bezinky.

Zdroje: kucharkaprodceru.cz, bbcgoodfood.com, healthline.com, whatscookingamerica.net

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek