Chiron nebude moci pro tuto sezonu vyrábět vakcínu proti chřipce

6. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský úřad pro dohled nad léky pozastavil americké firmě Chiron na tři měsíce licenci pro výrobu očkovací látky proti chřipce. Znamená to, že jeden z nejdůležitějších světových producentů těchto vakcín nebude moci v nadcházející chřipkové sezoně dodávat svůj produkt Fluvirin na žádný trh...


LONDÝN - To může způsobit problémy zejména v USA.

Úřad pozastavil licenci na výrobu Fluvirinu s okamžitou platností kvůli problémům ve výrobním procesu v britském závodě. Z trhu nemusí být žádný produkt stahován, protože nové vakcíny ještě do distribuce nedorazily.

Chiron nato oznámil, že v sezoně 2004/05 nebude moci vůbec dodávat svou očkovací látku pro severní polokouli. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila obavy, že britský krok může významně ovlivnit průběh chřipkové epidemie v této sezoně a že hrozí citelný nedostatek vakcín v USA.

„Dopady mohou být významné, může nastat nedostatek,“ řekl agentuře AP šéf chřipkové sekce WHO Klaus Stohr.

„Je to řešitelné, bude to však vyžadovat značnou adaptaci u jiných firem,“ dodal Stohr.

Divize Chiron Vaccines má ústředí v britském Oxfordu a Fluvirin vyrábí v závodě v Liverpoolu. Asi 90 procent jeho produkce jde do USA, zbytek se prodává v Británii.

Chiron je druhým světovým výrobcem chřipkových vakcín za francouzsko-

německou firmou Aventis, která pokrývá až 50 procent světové spotřeby.

Fluvirin je druhou nejrozšířenější vakcínou proti chřipce ve Spojených státech. Zde každoročně umře na tuto nemoc v průměru 36 tisíc lidí a úřady doporučují očkování většině Američanům. Celosvětově je obětí chřipky na půl milion lidí každý rok.

Chiron již v srpnu oznámil, že dodávky Fluvirinu budou pozdrženy, protože se v americkém závodě firmy vyskytly problémy s normami sterility. O šetření úřadů v Liverpoolu firma informovala minulý měsíc.

Britské ministerstvo zdravotnictví významnější nedostatek vakcín nečeká, začalo však již zajišťovat náhradní dodávky.

Produkce očkování proti chřipce se odehrává v cyklech. Cyklus výroby vakcíny pro severní polokouli skončil již v srpnu a producenti se nyní připravují na zahájení výroby pro jižní polokouli.

Vakcína je každý rok jinou směsí tří bakteriálních kmenů, větší zásoby si tak výrobci nedělají.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?