Chirurgická oddělení v jihlavské nemocnici se nesloučí

2. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada kraje Vysočina je ochotna jednat s primáři jihlavské nemocnice za přítomnosti vedení nemocnice, ale pouze s pěti z nich. Radní Martina Matějková zatím vyzvala ředitele nemocnice Pavla Hralu, aby pozastavil zamýšlené sloučení dvou oddělení chirurgie...


Ostatní kroky prý neodporují zdravotnímu plánu kraje a Hrala v nich může pokračovat.

Dopis kolegia primářů jihlavské nemocnice, kteří od pondělí 29. března bojkotují společné porady s ředitelem Pavlem Hralou, dorazil na Krajský úřad kraje Vysočina.

Přednostové: kroky krizového ředitele jsou unáhlené

Přednostové oddělení v něm mj. upozorňují na to, že kroky krizového ředitele, který rozhodl o sloučení dvou interních a dvou chirurgických oddělení, zrušil samostatný primariát centrálních operačních sálů a centrální sterilizace a snížil počet akutních lůžek o další stovku, jsou unáhlené a nekoncepční a dopadnou na pacienta.

Žádají radu kraje, aby byla přítomna společnému jednání ředitele s primáři, a vyslechla tak argumenty obou zúčastněných stran. Toto jednání si primáři přáli svolat na pátek.

„Termín byl pro nás neakceptovatelný, programy stavíme na dva až tři týdny dopředu a chtěli jsme, aby se schůzky zúčastnila celá rada. Proto navrhujeme tuto schůzku až na 19. dubna,“ uvedla Martina Matějková.

Jak dodala, kromě kompletní rady a managementu nemocnice by se schůzky mělo zúčastnit pět vybraných členů kolegia primářů.

„Situaci v jihlavské nemocnici jsme probírali na semináři zastupitelů i na zdravotní komisi. Právě zdravotní komise konstatovala, že nejdiskutabilnější věcí se jeví sloučení chirurgií. Podle usnesení se komise domnívá, že jde o koncepční záležitost. Projednala jsem to tedy s ing. Hralou a on to akceptoval,“ řekla radní.

Zdůraznila přitom, že rozhodně nejde o zrušení rozhodnutí ředitele, ale o otevření diskuse o tomto kroku.

Lékaři počítali se vznikem traumatologie

Záměr na sloučení chirurgií šokoval lékaře zejména kvůli léta diskutované možnosti vzniku traumatologie, která se v Jihlavě jeví perspektivně jako nezbytně nutná.

Horácká metropole je křižovatkou dvou hlavních silničních tahů, ale lidi s rozsáhlými těžkými poraněními po dopravních nehodách je nutné dopravovat na traumatologie do Brna či Českých Budějovic.

„Traumatologická centra v nemocnicích vymezuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. Jihlava mezi nimi není,“ upřesnila Matějková úhel pohledu.

Jana Pechová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?