Chirurgické léčbě obezity se v ČR ročně podrobí stovky lidí

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Operace je vhodná jen pro část pacientů a kritéria jejich výběru jsou přísná. Rozhodují o ní nejen chirurg, internista a dietolog, ale i psycholog, který zhodnotí schopnost pacienta přizpůsobit své chování změněné situaci...


PRAHA - Obezita je jednou z hlavních příčin úmrtí lidí. Nadměrná hmotnost totiž způsobuje kardiovaskulární choroby a cukrovku a zvyšuje riziko rakoviny. Problémy pacientů trpících vážnou obezitou přitom může vyřešit chirurgický zákrok, při kterém je žaludek zaškrcen bandáží. Ročně provedou lékaři v České republice stovky podobných operací, řekl včera Martin Fried z Centra pro léčbu obezity ISCARE.

Fried v roce 1993 provedl jako první na světě laparoskopickou bandáž žaludku. Do té doby se tyto operace prováděly řezem skalpelu do pacientova břicha.

Potrava se po zákroku dostává do horní části žaludku, jejíž obsah se zmenší na čtvrtinu deci. Pocit sytosti se tak dostavuje již po požití malého množství jídla. Váhové úbytky operovaných se v prvním roce pohybují kolem 30 kilogramů; pokles hmotnosti trvá zhruba tři roky, ale zpomaluje se. Mnoho pacientů si nižší váhu dokáže udržet. Změna hmotnosti vede k zásadnímu zlepšení zdravotního i psychického stavu pacientů.

Operace je vhodná jen pro část pacientů a kritéria jejich výběru jsou přísná. Rozhodují o ní nejen chirurg, internista a dietolog, ale i psycholog, který zhodnotí schopnost pacienta přizpůsobit své chování změněné situaci. Bandáž žaludku je většinou doživotní a pacienti si na malý příjem jídla zvyknou.

Zdravotní pojišťovny operaci hradí, musí ji však schválit jejich revizní lékař.

Předsedkyně České obezitologické společnosti Marie Kunešová na tiskové konferenci uvedla, že obezita vzniká deset až 15 let. Jestliže příjem energie denně převýší její výdej jen o deset kilokalorií, vytvoří tělo až jeden kilogram tuku navíc. Zbavit se nadbytečného tuku dlouhodobě je však velmi těžké. Většinou po úspěšné dietě následuje další zvýšení váhy.

V České republice je trpí nadváhou pětina mužů a čtvrtina žen. Ve středním věku je však obézních 70 procent mužů a 56 procent žen.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?