Chirurgické zákroky se nevyhýbají ani českým politikům

27. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Onemocněním a nutným chirurgickým zákrokům se nevyhnou ani političtí činitelé. Ministr kultury Pavel Dostál má jít na operaci příští týden. Chirurgické zákroky, kterým se podrobili čeští politici v článku...


PRAHA - Onemocněním a nutným chirurgickým zákrokům se nevyhnou ani političtí činitelé. Ministr kultury Pavel Dostál, který v úterý oslavil 60. narozeniny, se má plánovanému chirurgickému zákroku podrobit příští týden.

Během minulých několika let byl Dostál hospitalizován několikrát. V srpnu roku 1999 si při pádu z koně zlomil žebra, o měsíc později byl do nemocnice odvezen s náhlým ledvinovým záchvatem. Loni v květnu podstoupil operaci kýly.

CHIRURGICKÉ ZÁKROKY, KTERÝM SE PODROBILI ČEŠTÍ POLITICI::

27. prosince 1993 - Operaci na neurochirurgickém oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě-Zábřehu se podrobil někdejší místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo u něj zjištěno dlouhodobé krvácení do mozku.

2. prosince 1996 - Prezidentu Václavu Havlovi byla odoperována polovina pravé plíce kvůli asi 15 milimetrů velkému zhoubnému nádoru. Již před tím se v roce 1990 podrobil operaci břišní kýly, v roce 1993 plánovanému chirurgickému zákroku a v únoru 1996 mu lékaři provedli akutní operační zákrok pro náhlé krvácení z polypu v ústní dutině. Dne 18. února 1998 lékaři Havlovi zacelili otvor v kůži na krku po tracheotomii po operaci plic. 14. dubna 1998 se prezident v innsbrucké Univerzitní nemocnici podrobil akutní operaci proděravěného tlustého střeva a těžká operace s sebou přinesla řadu pooperačních komplikací. V Praze Havel podstoupil 26. července 1998 druhou fázi operace tlustého střeva - zacelení vývodu. V červnu 2000 lékaři Havlovi odstranili břišní kýlu - pozůstatek operací tlustého střeva.

28. března 1997 - Po pádu ze schodů ve vojenské ubytovně v Praze-Ruzyni byl těžce zraněn bývalý federální ministr národní obrany a poslanec KSČM Miroslav Vacek. Jeho stav vyžadoval okamžitou hospitalizaci a náročnou, tříhodinovou operaci ve vojenské nemocnici ve Střešovicích. Rentgenové vyšetření zjistilo, že má proraženou lebku.

24. září 1999 - Bývalý předseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Josef Lux, který trpěl leukémií, se v USA podrobil transplantaci kostní dřeně. Zemřel 22. listopadu 1999 na komplikace, které mu způsobil zápal plic.

30. listopadu 2000 - Ministr vnitra Stanislav Gross se v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích podrobil operaci poraněných vazů levého kotníku.

15. prosince 2000 - Ministr zahraničí Jan Kavan podstoupil v Pražské Všeobecné fakultní nemocnici operaci, při níž mu byl voperován čtyřnásobný bypass. V srpnu 2001 se Kavan také podrobil angioplastice - zákroku, při němž mu lékaři zkontrolovali a rozšířili zúžené části tepen.

20. července 2001 - Lídr čtyřkoalice Karel Kühnl se podrobil operaci hlasivek.

17. září 2001 - Místopředseda Senátu Zdeněk Vojíř (ČSSD) byl operován v pražské Všeobecné fakultní nemocnici kvůli problémům s prostatou.

19. října 2001 - Premiér Miloš Zeman se podrobil drobnému operačnímu zákroku. Lékaři mu vyjmuli plastikovou trubičku, terou mu do těla voperovali v září kvůli opakované ledvinové kolice.

29. března 2002 - Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se v pražské nemocnici Na Homolce podrobil drobnému chirurgickému zákroku, při němž mu byla upravena oční víčka, která zakrývala oči, a tak komplikovala vidění.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?