Chirurgie připravena, pojišťovny zatím ne

30. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Jednodenní chirurgie se netýká všech pacientů, ale jen těch, u nichž by byla možná. A pak: u nás jsou zvrácené ekonomické vztahy mezi plátcem a poskytovateli zdravotní péče v tom smyslu, že není na světě stát, kde by jeden lůžkoden v nemocnici byl levnější než v hotelu. Viděl jsem v Americe, v Anglii a jinde ve světě, že lidé po operaci odcházejí z nemocnice, jakmile mohou...


Václav Pergl, Právo, 30.7.2001

RORHOVOR S PŘEDNOSTOU III. CHIRURGICKÉ KLINIKY FN MOTOL PROF. PAVLEM PAFKEM

* Vaše klinika jako první zavedla jednodenní chirurgii. Proč?

Ve vyspělém světě jde o zálěžitost běžnou. Pacienti dávají přednost pobytu doma před pobytem v nemocnici. K jednodenní chirurgii jsou zatím vybíráni ti, kteří nemají jinou nemoc a není tedy u nich předpoklad komplikací, bydlí blízko nemocnice, mají doma telefon a někoho, kdo se o ně postará. Pokud už při zákroku se ukáže, že nejde o bezproblémový případ, pacient zůstane v nemocnici. Nikoho nevyháníme.

* Koho tedy ráno operujete a večer jde domů?

Zatím pacienty, kteří mají kýlu, křečové žíly, hemeroidy, dále jde o menší zákroky při rakovině prsu a při některých kosmetických záležitostech. Do budoucna by se spektrum mohlo rozšířit i o operace žlučníku či některé další diagnózy.

* Co vám brání?

Jednodenní chirurgie se netýká všech pacientů, ale jen těch, u nichž by byla možná. A pak: u nás jsou zvrácené ekonomické vztahy mezi plátcem a poskytovateli zdravotní péče v tom smyslu, že není na světě stát, kde by jeden lůžkoden v nemocnici byl levnější než v hotelu. Viděl jsem v Americe, v Anglii a jinde ve světě, že lidé po operaci odcházejí z nemocnice, jakmile mohou, a jdou do nejbližšího hotelu, kde se z operace doléčují. To u nás není. Pojišťovny u nás platí nemocnicím za lůžkoden 600 až 800 korun. Najděte v Praze hotel, kde za den zaplatíte tuto sumu a ještě máte plnou penzi?

* Jaké má jednodenní chirurgie výhody?

Jde s dobou. Tempo společnosti se zvyšuje. Například podnikatelé nemají čas trávit dlouhé dny v nemocnicích. Pobyt doma jim umožní řídit svůj byznys bez přerušení. Navíc nemocniční prostředí nikoho z pacientů neláká, často z něj mají trauma.

* Prý hlavní důvod je, že v nemocnici pacienti často dostávají infekce?

Je to jeden z důvodů. Pacient, který leží několik dní v nemocnici, je skutečně ohrožen nemocniční infekcí. Tím, že stále leží v posteli, může dostat i tromboembolii z nedostatku pohybu. Pobyt doma už těsně po operaci je pro něj nepochybně lepší.

* Nemá to ale i velká rizika?

Ne. Medicínsky se musí vždy pečlivě zvážit, koho k jednodenní chirurgii doporučit. Malá chirurgie, tedy kýly, křečové žíly atd., tvoří dnes 60 procent klientely v běžném chirurgickém zařízení. Tito lidé mohou být ráno operováni a večer jít domů.

* Pokud se takto bude léčit, nebude najednou moc lůžek v nemocnicích?

Nepochybně se ukáže, že máme moc lůžkových zdravotnických zařízení.

* Mohlo by zdravotnictví izlevnit?

Ano. Různé pobyty v nemocnici nemusejí být medicínsky indikované.

* Kolik takových operací už jste u nás udělali?

Asi sedmdesát. Dokonce jednomu pacientovi, kterého odvážela sanitka, se nezdálo, že jede nejkratší cestou z nemocnice k němu domů, a tak na křižovatce vystoupil a domů došel. Jednodenní medicína má zkrátka budoucnost.

* Proč se tedy jednodenní chirurgie nezavede hned?

Protože plátci, tedy pojišťovny, takový přístup zatím nepreferují a nejsou na něj připraveni. Chirurgie na něj může přejít okamžitě

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?