Chirurgové laparoskopicky odebrali orgán k transplantaci

16. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Unikátní medicínský výkon uskutečnili v úterý chirurgové ostravské fakultní nemocnice, když vůbec poprvé v České republice odebrali ledvinu k příbuzenské transplantaci laparoskopickou metodou. Třiatřicetiletý dárce...


Ostrava - věnoval životodárnou ledvinu svému staršímu bratrovi. “ Je to skutečně poprvé, kdy byl u nás laparoskopicky odebrán orgán k transplantaci od živého dárce. Laparoskopický postup znamená výrazně menší bolest po operaci, rychlejší rekonvalescenci, a také nezanedbatelný kosmetický efekt, “ řekl nám přednosta chirurgické kliniky Jan Dostalík, který operaci vedl. Vzápětí po odebrání orgánu další tým lékařů v čele se šéfem transplantačního centra Jiřím Samlíkem transplantoval odebranou ledvinu bratrovi dárce. Dvaačtyřicetiletý muž, který se po úspěšné operaci nyní zotavuje na transplantační jednotce intenzivní péče, měl velké štěstí. Pacienti s vážnou poruchou ledvin totiž jinak musejí několikrát týdně docházet na dialýzu a na transplantaci často čekají řadu měsíců i let.

“ Muž měl zdravotní potíže, šel na sonografické vyšetření a tam lékaři zjistili, že jednu ledvinu téměř nemá a druhá funguje tak z 25 procent. Jeho bratr se nabídl, že mu věnuje svou ledvinu, a po příslušných vyšetřeních došlo k transplantaci, “ popsal příběh bratrů Stachových mluvčí nemocnice Štěpán Neuwirth. Podle lékařů je zdravotní stav obou bratrů dobrý.

Laparoskopický odběr ledvin, při němž je operační rána nesrovnatelně menší než při klasickém postupu, se podle přednosty Dostalíka často provádí v USA, ve Švédsku i v Norsku. “ Přináší to vlastně určitý skok v příbuzenských transplantacích, protože laparoskopie znamená pro dárce podstatně menší zátěž a menší obavy z operace, “ zdůraznil Dostalík. S přibývajícími zkušenostmi se podle něj bude laparoskopický odběr používat stále častěji, komplikací mohou být jen například anomálie cév u dárce. “ Vyvíjí se i laparoskopická technika, nástroje i postupy jsou stále dokonalejší, “ dodal Dostalík.

Silvie Kleková, Moravskoslezský deník, 16.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?