Chirurgovi, který operoval slovenského prezidenta, hrozí pět let vězení

31. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za dvěma nepodařenými operacemi hledá prezident Schuster stále spiknutí. Před soud půjde František Fabian, jeden z nejvýznamnějších slovenských chirurgů...


Za dvěma nepodařenými operacemi hledá prezident Rudolf Schuster stále spiknutí.

Bratislava - Slovenský prezident Rudolf Schuster si stále myslí, že události z minulého léta, kdy po operaci proděravěného tlustého střeva málem podlehl pooperačním komplikacím, mohou mít temné pozadí.

Okolnosti celého případu, který odhalil zoufalý stav slovenského zdravotnictví, budou prošetřovat orgány činné v trestním řízení a posuzovat bratislavská justice. Na základě trestních oznámení, která podal bývalý ministr zdravotnictví Tibor Šagát a jež o další oznámení doplnil i jeho současný následovník Roman Kováč, totiž půjde před soud František Fabian, donedávna jeden z nejvýznamnějších slovenských chirurgů.

Fabian měl tu smůlu, že řídil jak první, tak druhou operaci slovenského prezidenta, při níž se lékaři snažili zacelit proděravěné tlusté střevo. Prezidentův stav se po operacích stále zhoršoval a sedmadvacátého června minulého roku začaly Schusterovi selhávat životně důležité orgány. K hlavě slovenského státu byl už povolán kněz, když byl na intervenci prezidenta Václava Havla Schuster letecky převezen na kliniku v rakouském Innsbrucku.

Dohady o chybách

Na klinice profesora Bodnera, který předtím už za podobných okolností zachránil život i samotnému Havlovi, nastal u Schustera doslova zázračný obrat k lepšímu a po měsíci už mohl být převezen téměř uzdravený zpět na Slovensko.

Kolem celého případu panují stále značné dohady. Například nebyla pořízena videonahrávka z první i druhé Schusterovy operace, během nichž se chirurgové právě v čele s Fabianem snažili zamezit dalšímu šíření infekce z perforovaného střeva.

„Jde o nedbalostní trestný čin, za nějž může být uložen trest odnětí svobody od šesti měsíců až po pět let,“ uvedl k obvinění chirurga mluvčí slovenských vyšetřovatelů Stanislav Ryban. Fabian je vyšetřován na svobodě, protože soud neshledal důvody pro udělení vazby.

Během své hospitalizace v Innsbrucku prezident prohlásil, že pokud by byl někdo za chyby při jeho léčbě odsouzen, udělí viníkovi milost. Dnes už však Schuster dodává, že v případě dokázané hrubé nedbalosti si tento krok rozmyslí.

Průběh léčby prezidenta měl i vážné politické důsledky, protože zřejmě nenapravitelně narušil vztahy mezi Schusterem a premiérem Mikulášem Dzurindou. Podle kuloárních informací je totiž Schuster přesvědčen, že vládní kabinet neudělal zdaleka vše pro jeho záchranu a že někteří politici, včetně samotného premiéra, si přáli, aby zemřel. K těmto Schusterovým domněnkám přispělo i to, že se vládní činitelé v době, kdy byl v kritickém stavu, údajně připravovali jako neschopného vykonávat funkce zbavit jej úřadu.

O průběhu léčby na Slovensku, který byl provázen množstvím omylů lékařů, ale i závad lékařské techniky, ukazujících na špatný stav slovenského zdravotnictví, nechal Schuster vydat knihu, kterou napsala jeho dcera, vystudovaná lékařka. Tuto publikaci, v níž jsou i detailní fotografie operovaných prezidentových orgánů, věnoval Schuster během oficiálních návštěv často také představitelům cizích zemí a vlád.

Prostě to nevyšlo

Přestože někteří slovenští novináři hovoří o prezidentově přílišné podezíravosti, faktem je, že nepořízení záznamu hned u dvou klíčových operací, špatně stanovená diagnóza a dlouhé čekání na převoz Schustera na rakouskou kliniku jsou až příliš velkou souhrou náhod.

„Bohužel nám to nevyšlo, to je všechno,“ říká však o nepořízení záznamu z operací obviněný František Fabian. Fabian už byl za neúspěšné operace prezidenta potrestán, když nyní pracuje jako řadový chirurg v nemocnici ministerstva vnitra. Spolu s Fabianem byl tehdy odvolán z funkce i ředitel nemocnice ministerstva.

Sám Schuster při našem rozhovoru, který jsme spolu vedli před necelým půl rokem, uvedl, že od bratislavských chirurgů by se už nikdy v životě operovat nedal.

Luboš Palata, Hospodářské noviny, 31.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?