Chod českolipské nemocnice je ohrožen, nemocnice má vracet miliony

5. 10. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Českolipské nemocnici hrozí vážné finanční problémy. Podle vyúčtování Všeobecné zdravotní pojišťovny má vrátit téměř 21 milionu korun, které loni dostala na zálohách. Vedení tvrdí, že propočty pojišťovny jsou špatné.


Pokud bude nemocnice muset peníze vrátit, ocitne se ve vážných finančních problémech. Budou chybět prostředky na mzdy i na investice. Podle VZP je ale vyúčtování v pořádku a nemocnice musí přeplatek vrátit. Výpočty se prý řídí úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví a dalšími předpisy.

Podle ředitele VZP pro Liberecký kraj Jiřího Benedikta pojišťovna vedení nemocnice na rozdíl mezi zálohami a odvedenými výkony upozorňovala a snažila se už v průběhu roku dohodnout na nižších zálohách. Jenže vedení nemocnice tvrdí, že o ničem takovém nevědělo.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna došla ve vyúčtování záloh k číslu, které se liší o 20 miliónů korun v náš neprospěch. Jsme přesvědčeni, takový postup ohrožuje existenci českolipské nemocnice v současné podobě,“ prohlásil předseda představenstva akciové společnosti Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Petr Chmátal.

Měli jsme dostat více peněz

Vyúčtování ale podle Chmátala neodpovídá úhradové vyhlášce, nemocnice podle něj v loňském roce poskytla zdravotní péči ve zhruba stejném rozsahu jako v roce 2008, a měla by tak s ohledem na vyhlášku dostat zhruba o tři procenta víc peněz. Ve skutečnosti má být ale podle VZP úhrada zhruba o půl procenta nižší než v roce 2008.

„Z našeho šetření vyplývá několik základních rozporů, například z referenční úhrady byla za kardiostimulátory a totální endoprotézy odečtena vyšší částka, než byla ve skutečnosti uhrazena v roce 2008. Tedy více než bylo součástí celkové referenční úhrady,“ uvedl Chmátal.

Nemocnici dále dle něj nebyly započítány všechny výkony do ambulantní péče. „Jde o CT vyšetření a vyšetření odborností spadajících do sestupné sazby. Podrobný rozbor dat VZP, který bude NsP ještě provádět, ovšem nevylučuje ještě další rozpory,“ doplnil.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic v Libereckém kraji. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, kde žádná jiná nemocnice není. Disponuje 527 lůžky, zaměstnává 860 zaměstnanců. Zařízení hospodaří s rozpočtem kolem 660 milionů korun, z toho 80 procent tvoří úhrady od VZP. Loňské hospodaření skončilo ztrátou zhruba 17 milionů korun, to letošní bylo zatím podle Chmátala vyrovnané.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?