Cholera si v Angole už letos vyžádala 11 obětí

20. 2. 2017 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Cholera si v Angole už letos vyžádala 11 obětí, dalších 252 lidí země eviduje jako nakažené. Oznámily to angolské úřady.

České ministerstvo zahraničí českým občanům v Angole doporučilo zvýšenou opatrnost při nákupu a konzumaci potravin a vody. První případy cholery Světová zdravotnická organizace (WHO) zaznamenala už loni v prosinci. Angolský ministr zdravotnictví Luís Gomes Sambo uvedl, že cholera byla zaznamenána ve třech z 18 angolských provinciích. V provincii Cabinda bylo evidováno 73 případů a tři úmrtí, v Zaire 174 případů nákazy a osm úmrtí a v provincii Luanda pět případů nákazy a žádná úmrtí.

„Musíme podniknout kroky, které zabrání šíření epidemie. Lidé nesmějí konzumovat zdraví škodlivou vodu a je nutné je informovat o správném dodržování hygieny,“ citovala ministra před pár dny WHO. Epidemii cholery Sambo přičetl častým záplavám v posledních týdnech.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu. Cholera je léčitelná, pokud se nemocnému včas dostane zdravotní péče. Účinnou prevencí je mytí rukou, převařování či dezinfekce vody a dodržování základních hygienických pravidel při zacházení s potravinami.

V posledních dvou letech Angola také zažila epidemie malárie a žluté zimnice. WHO ve středu oznámila, že epidemie žluté zimnice, která zachvátila Angolu a sousední Kongo, skončila. Od prosince 2015 si vyžádala asi 400 obětí na životech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?