Cholesterolové dostihy

29. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Firmy Merck a Schering-Plough společně vyvinuly nový přípravek Zetia-Zocor, Pfizer chystá mohutnou operaci na obranu Lipitoru a AstraZeneca vyvinula nový účinný statin pod názvem Crestor...


Farmaceutický průmysl se v poslední době dostal do pěkné kaše. Ničivě se začínají projevovat končící lhůty patentů, na obzoru se nerýsují téměř žádné nové výrobky a stížnosti na vysoké ceny léků přibývají každým dnem. Velké farmaceutické firmy proto mohou být vděčné za neutuchající poptávku po statinech, které snižují cholesterol a v obézních Spojených státech představují záchranu pro mnoho milionů osob. Tyto přípravky s blahodárným účinkem na srdce jsou přímo továrnou na peníze, protože každým rokem zaručují výnosy ve výši 19 miliard dolarů.

Není proto žádným překvapením, že se bitva o takový poklad rychle přiostřuje. Firmy Merck a Schering-Plough společnými silami vyvinuly nový přípravek na snížení cholesterolu s názvem Zetia, který má působit spolu se statiny. Povolení k uvedení na trh by mohl získat již tento měsíc. Zmíněné dvě firmy se budou společně podílet i na jeho marketingu a v současnosti již pracují také na pilulce, která by skloubila vlastnosti Zetie a dalšího statinu známého jako Zocor, který pochází z laboratoří Mercku a ročně přináší tržby ve výši 7,5 miliardy dolarů. Očekává se, že díky tomuto spojení bude mít nový přípravek na snížení cholesterolu vynikající účinky. V současné době prochází kombinovaný preparát klinickými zkouškami a na trh by měl dorazit v roce 2004.

Takový útok ovšem nemůže nechat bez povšimnutí firma Pfizer, která jako protiúder chystá mohutnou operaci na obranu Lipitoru, svého zatím vůbec nejprodávanějšího výrobku a vítěze mezi statiny s tržbami ve výši 7,9 miliardy dolarů ročně.

A další protivníci? AstraZeneca vyvinula nový účinný statin pod názvem Crestor, který v současné době zkoumá Federální úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Povolení se zpozdilo kvůli obavám z možných vedlejších účinků, ale Crestor by se i tak mohl zapojit do boje již v roce 2003. „Tento trh je pro mnohé významné farmaceutické firmy velice důležitý,“ říká Richard T. Evans, analytik s firmy Sanford C. Bernstein. „Chystá se bitva o přežití.“

Prohru si ale nemůže dovolit žádná strana. Pfizer by bez stabilního růstu Lipitoru nesplnil očekávání Wall Street na dvouciferný růst zisku. Schering-Plough zoufale potřebuje, aby se ze Zetie stal hit, který by aspoň částečně vyrovnal pokles příjmů, jenž hrozí v příštím roce kvůli konci firemního patentu na přelomový lék proti alergii Claritin. Merck má obdobný důvod. Úspěch kombinace Zetia-Zocor by mohl změkčit následky vypršení patentu na Zocor v roce 2006. „Franšíza na Zetii znamená pro Merck všechno,“ říká Dr. John R. Borzilleri, správce portfolia z investiční společnosti State Street Research & Management.

Všichni protivníci také doufají, že nové přípravky změní poněkud znepokojivou tendenci poptávky po statinech. Společnost IMS Health, zabývající se průzkumem trhu, uvádí, že růst počtu lékařských předpisů na statiny se ve Spojených státech za poslední dva roky zpomalil z dvaceti na osm procent. K tomuto poklesu navíc došlo i navzdory nedávnému přehodnocení metodických pokynů ze strany agentury National Institutes of Health, jež rozšířily počet osob vhodných pro léčbu vysoké hladiny cholesterolu na 36 milionů, téměř trojnásobek předchozího množství. Analytici částečně připisují zpomalení růstu zvýšené spoluúčasti pacientů na úhradě těchto přípravků.

Merck a Schering věří, že nové a neotřelé metody boje proti cholesterolu poptávku znovu nastartují. Statiny blokují účinky určitého enzymu, který hraje hlavní roli při tvorbě cholesterolu v játrech, zatímco Zetia brání absorpci cholesterolu ve střevech. Zetia sama o sobě ale nemá tak silné účinky jako statiny, které dokážou snížit hladinu cholesterolu LDL, to jest „špatného cholesterolu“, v krvi o více než 40 procent. Zetia sníží hladinu LDL pouze o 18 procent.

Mnozí pozorovatelé se domnívají, že ze zdravotního a finančního hlediska se Zetia zřejmě skutečně vyplatí až v kombinaci se statiny. Podle lékařů dokáže dvojnásobná dávka statinů snížit hladinu špatného cholesterolu pouze o dalších přibližně šest procent. Vysoké dávky statinů mohou mít také sice ojedinělé, ale životu nebezpečné vedlejší účinky a vyvolat takzvanou rhabdomyolýzu. Při ní

dochází k rozpadu svalových buněk, což vyvolává silné bolesti a v malém počtu případů vede i k selhání vnitřních orgánů. Pokud se však Zetia kombinuje s nízkou dávkou statinu, její účinnost se astronomicky zvýší o dalších 25 nebo i více procent.

Merck a Schering-Plough doufají, že přípravek Zetia-Zocor uvedou na trh jako superstatin zaručující maximální snížení cholesterolu za minimálního rizika. „Pro Zetiu je teď ta nejlepší doba,“ říká Dr. Michael H. Davidson, ředitel oddělení preventivní kardiologie v chicagské nemocnici Rush Presbyterian St. Luke, která také prováděla některé testy tohoto přípravku.

Obě společnosti však budou muset vyřešit ještě určité marketingové problémy. Jsou přesvědčeny, že kombinovaná léčba pomocí Zetie a slabší dávky statinu zaručuje nižší riziko vedlejších účinků než vysoké dávky statinu. Cecil B. Pickett, vedoucí oddělení výzkumu a vývoje v Scheringu, však přiznává, že na podporu tohoto tvrzení nebyla ještě vypracována žádná studie. Smrtelné vedlejší účinky na svalové buňky jsou tak řídké, že by bylo velmi složité a nákladné takové testy uskutečnit, protože by vyžadovaly více než 20 tisíc pacientů. Pickett se domnívá, že se vyšší bezpečnost projeví až za delší dobu.

Wall Street se však tváří značně skepticky. Analytik Evans ze společnosti Sanford C. Bernstein varuje, že bez podpůrné studie bude FDA zřejmě vyžadovat, aby varování před vedlejšími účinky kombinace Zetie a statinů bylo na obalu přece jen uvedeno. Ovšem v takovém případě by podle jeho názoru mohl být úspěch nového přípravku ohrožen. Stephen M. Scala, analytik firmy SG Cowen Securities, očekává, že Zetia a Zetia-Zocor se v roce 2006 zaslouží o celkové tržby pouze ve výši 1,3 miliardy dolarů. „Zetia nebude mít v této oblasti takový dopad jako kdysi statiny,“ podotýká Dr. Irving M. Herling, profesor na lékařské fakultě při University of Pennsylvania.

Největší neznámou statinové rovnice je přípravek Crestor od AstraZenecy. Řízení u FDA se poněkud zpozdilo právě kvůli riziku rhabdomyolýzy. Mnozí odborníci na Wall Street se i přesto domnívají, že se Crestor objeví na trhu v druhé polovině roku 2003. Pokud však FDA kvůli obavám z vedlejších účinků schválí pouze nízké dávky, „konkurence se pokusí nadělat z výrobku sekanou“, varuje Norman M. Fidel, správce portfolií zdravotnického odvětví ze společnosti Alliance Capital Management LP.

Jako první by se k takovému útoku určitě připojil Pfizer, který je odhodlán bránit vedoucí pozici Lipitoru. Firma v první polovině roku 2002 vydala na propagaci Lipitoru u spotřebitelů téměř 60 milionů dolarů oproti 26 milionům ve stejném období loňského roku. Navíc právě probíhá více než dvě stě studií, které mají prověřit všechny možné vlastnosti tohoto přípravku od schopnosti zvrátit vývoj srdečních chorob až po léčbu osteoporózy. Údaje z jedné takové studie, které se zúčastnilo 20 tisíc pacientů, byly zveřejněny 10. října. Ukázaly, že Lipitor snížil počet případů infarktu a mrtvice také u osob, které mají hladinou cholesterolu normální nebo jen mírně zvýšenou, ale trpí vysokým krevním tlakem.

Pfizer má navíc ve svém arzenálu ještě další zbraň. Firma totiž pracuje na přípravku, který by dokázal zvýšit hladinu HDL, tedy dobrého cholesterolu. Podle analytiků by se měla pilulka obsahující kombinaci nového přípravku a Lipitoru objevit na trhu do roku 2006, čímž by se podle Fidela z firmy Alliance zrodil ten „nejdokonalejší lék této třídy.“ Takový krok však bezpochyby spustí zase jen další kolo bitvy o pacientovo srdce.

AMY BARRETT, Filadelfie. BusinessWeek

TÝMOVÝ BOJ PROTI CHOLESTEROLU

Přípravek Zetia, který nyní prověřuje FDA, působí jinak. Zabraňuje, aby se cholesterol obsažený v jídle a žluči vstřebával ve střevech. Oba přístupy mají něco do sebe, ale nejlepší výsledky lze dosáhnout právě jejich kombinací.

Cholesterol vzniká v játrech, odkud se uvolňuje do krve a žluči. Současné přípravky obsahující statiny, jako například Lipitor a Zencor, tento proces blokují, protože v játrech nahrazují enzym, který je pro tvorbu cholesterolu klíčový.

LIPITOR (Pfizer) Senzace s tržbami 7,9 miliardy dolarů za rok, výrobek číslo jedna na trhu mezi statiny.

ZOCOR (Marck) Druhý nejúspěšnější statin ročně přináší 7,5 miliardy dolarů, ale v roce 2006 ztratí patentovou ochranu.

ZETIA (Schering-Plough/Merck) Zatím neschválena. Zetia funguje jinak než statiny, ale bude-li užívána v kombinaci s nimi, může se z ní stát hit.

Crestor (AstraZeneca) Má šanci se projevit jako vůbec nejúčinnější statin, ale souhlas k uvedení na trh byl odložen kvůli obavám o bezpečnost pacientů.

Pramen: BusinessWeek, SG Cowen Securities

AMY BARRETT, Euro, 29.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?