Chorvatská společnost Pliva se prosadila na Západě

12. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chorvatská farmaceutická společnost Pliva se od počátku 90. let orientuje na intenzívní výzkum a vývoj a agresívní akviziční politiku. Díky této strategii se jí podařilo prosadit i v náročném konkurenčním prostředí západního světa...


Původně státní podnik dnes působí v řadě zemí, mimo jiné ve Francii, Německu a v USA. Od roku 1999 je Pliva také majoritním vlastníkem brněnské Lachemy. Největší letošní akvizicí Plivy je lednová koupě stoprocentního podílu ve španělské farmaceutické firmě Edigen za 9,3 miliónu eur.

„Pliva je jedinou firmou ze střední a východní Evropy, které se podařilo transformovat na nadnárodní společnost jak strukturou kapitálu a obratu, tak i úrovní řízení a kultury,“ uvedl v chorvatském deníku Vjesnik šéf Plivy Željko Čovič.

Právě Čovič, který je v čele Plivy od roku 1993, je tvůrcem nové podnikatelské strategie. I přes četné námitky prodal ziskovou potravinářskou a kosmetickou divizi a soustředil se na rozvoj farmacie.

Firma vyráběla původně především generická léčiva (kopie léků jiných firem). Převládal totiž názor, že farmaceutické společnosti v posttotalitních zemích se mohou prosadit pouze v této oblasti. Soutěž v oblasti vývoje nových léků se západními firmami prakticky nepřicházela v úvahu.


Pliva byla jedinou farmaceutickou společností z východního bloku, která už v 80. letech vyvinula originální lék - azythromycin. Přípravek se stal úspěšným prodejním bestsellerem a celosvětově patří k nejrozšířenějším antibiotikům.

Investice do výzkumu: více než 40 milionů dolarů

Už v roce 1986 podepsala Pliva smlouvu s americkou farmaceutickou firmou Pfizer, která azythromycin uvedla na západoevropský a americký trh, což výrazně zvedlo zisk tehdy státního podniku.

I po změně režimu se našla řada lidí, kteří mysleli, že Plivě postačí těžit z úspěchu azythromycinu, případně investovat do méně ziskového trhu generických léčiv.

Naproti tomu Čovič vsadil na inovaci a dnes výzkumná pracoviště Plivy zaměstnávají 400 vědců. „Výzkum a vývoj je to, co nás odlišuje od ostatních firem v regionu,“ uvedl Čovič pro deník Financial Times.

Investice do výzkumu a vývoje nových léčiv přesáhly za deset let 40 miliónů dolarů, stojí na webových stránkách Plivy. Radan Spaventi, který je ve firmě šéfem výzkumu, uvedl, že jeho tým nyní testuje tři nové přípravky - k léčbě nádorových, střevních a plísňových onemocnění.

Společnost Lazard Capital Market předpokládá, že tyto tři preparáty se budou do roku 2010 podílet na tržbách Plivy další jednou miliardou dolarů.

SABINA KUNEŠOVÁ, Hospodářské noviny, 12.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?