Chorvatští lékaři stávkují, chtějí vyšší mzdy

22. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina lékařů z chorvatských nemocnic už týden stávkuje za vyšší mzdy. Nemocnice nepřijímají nové pacienty, plánované operace a vyšetření se odkládají a lékaři ošetřují jen akutní případy...


Praha/Záhřeb -

Doktoři, kteří nyní pobírají průměrné platy v přepočtu 34 000 korun, požadují jejich navýšení ještě o pětačtyřicet procent. Už současná výška jejich platu je dva a půlkrát vyšší než průměrná mzda v zemi. Čeští lékaři v nemocnicích berou v průměru 32 000, což je zhruba dvojnásobek průměrného platu.

Jen akutní případy

Vláda přidat odmítá a navíc obviňuje stávkující z toho, že ohrožují životy lidí a že jejich protest je nezákonný. „Stávku jsme oznámili a zorganizovali podle zákonů,“ hájí se předseda lékařských odborů Ivica Babić, citovaný listem Slobodna Dalmacija. „V souladu se zákonem zabezpečujeme ambulantní pomoc a léčíme takové případy, které by mohly skončit trvalou invaliditou.“

Ministr zdravotnictví Andro Vlahušić napadl Babiče a lékařské odbory a obvinil je ze zkreslování jejich příjmů.


„Nebudeme jednat,“ řekl chorvatský ministr zdravotnictví. O víkendu nařídil, aby nemocnice začaly pracovat. Někde ho váhavě uposlechli, jinde ne.

Podle údajů odborů stávkuje devadesát procent lékařů. Zatímco v některých nemocnicích pokračuje omezený provoz, jinde jsou chodby prázdné a lidé se u svých lékařů snaží zjistit, zda jsou jejich zranění či onemocnění vážná a potřebují rychlou pomoc.

Těžkosti reformy

Reformní prozápadní vláda premiéra Ivici Račana nemá na vyšší platy nejen lékařů. Ministryně obrany Željka Antunovičová například včera v rozhovoru pro Slobodnu Dalmaciju oznámila, že do poloviny roku bude muset z příliš veliké armády odejít deset tisíc lidí.

Už třetím rokem se kabinet pokouší o zásadní hospodářskou reformu, privatizuje řadu státních podniků a snižuje rozpočtový deficit, aby dodržel sliby, dané Mezinárodnímu měnovému fondu, s nímž loni v prosinci uzavřela dohodu o půjčce.

V polovině loňského roku musel Račan čelit závažné krizi, kdy z jeho koaliční vlády odešel druhý nejsilnější partner. Od té doby se hovoří o možném vypsání předčasných voleb.

Generální stávka?

S rostoucí nezaměstnaností, která podle Chorvatského statistického úřadu dosahuje téměř 25 procent aktivní populace, čelí kabinet různým sociálním protestům. Ty budou zřejmě v příštích týdnech ještě větší, protože parlament nyní projednává nový pracovní zákon.

Nová norma by měla výrazně omezit z dob socialismu přetrvávající silný vliv odborů a zaměstnanců a výrazně zpružnit pracovní trh, například zjednodušením propouštění přebytečných zaměstnanců či zavedením smluv na dobu určitou.

Dnes má v Záhřebu jednat o tomto zákonu tripartita, což by mělo zabránit vyhlášení generální stávky, o níž hovoří odborové svazy. „Syndikáty zatím nestanovily konkrétní datum protestu, i když se hovoří o 7. únoru, kdy by měl parlament text zákona projednávat,“ napsal list Slobodna Dalmacija.

MARTIN EHL, Hospodářské noviny, 22.01.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?