Chřipka na Olomoucku přerostla místy v epidemii

10. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na některých místech v Olomouckém kraji přerostl výrazný nárůst chřipkových onemocnění v epidemii. V některých městech začal proto v nemocnicích platit zákaz návštěvy pacientů...


OLOMOUC - Vedení nemocnic v Olomouckém kraji reagovala na výrazný nárůst chřipkových onemocnění, která už místy přerostla v epidemii, a v některých městech zakázala na doporučení hygieniků návštěvy pacientů.

Uzavřeny jsou také některé školy. Bližší údaje se však nedají zjistit, protože je v širším měřítku nikdo neeviduje.

Virózy poznamenaly i chod mnohých škol v olomouckém regionu, jejich třídy se vyprázdnily. Někteří ředitelé již využili možnosti udělení volna a děti pustili domů.

Od úterý jsou pro veřejnost uzavřena všechna lůžková oddělení olomoucké fakultní nemocnice. „Vzhledem k epidemiologické situaci a výskytu chřipky v regionu byl vydán zákaz návštěv, a to až do odvolání,“ řekl mluvčí nemocnice Stanislav Kopečný.

Nejhůře je na Přerovsku

V přerovské nemocnici se od začátku týdne nedostanou příbuzní a známí za pacienty na oddělení chirurgie a do léčebny dlouhodobě nemocných. Právě na Přerovsku je nejhorší situace v celém Česku, protože při epidemii tam zatím onemocnělo 5000 lidí ze 100 tisíc obyvatel.

„Ve srovnání s minulým týdnem je to nárůst o 67 procent. Doporučili jsme přijmout zákaz návštěv v nemocnicích, v ústavech sociální péče a domovech důchodců,“ uvedla v pátek přerovská hygienička Zdeňka Sekerová.

Na doporučení hygieniků dali ještě o víkendu v jesenické nemocnici. „Uzavřeli jsme areál pro návštěvy zvenčí a do odvolání omezili i operace,“ řekl zástupce ředitele nemocnice Petr Krátký. V Šumperku a Prostějově zatím k vyloučení návštěv vedení nemocnic nesáhla.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?