Chřipka se šíří, léků je dostatek

31. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Navzdory celkovému snížení nemocnosti o Vánocích, zaznamenala města Ostrava, Přerov, Břeclav, Jindřichův Hradec a Tábor větší nárůst onemocnění oproti předchozímu týdnu," sdělil hlavní hygienik...


PRAHA - Nemocných chřipkou a respiračním onemocněním přibylo, ale o epidemii se nedá mluvit. Hlášená nemocnost v 52. týdnu, tzn. od 19. do 25. prosince byla ve srovnání s předchozím týdnem zhruba o 50 procent nižší. V ČR bylo ohlášeno celkem na 800 případů akutních respiračních onemocnění na 100 tisíc obyvatel.

„Uvedené snížení hlášené nemocnosti je stejně jako každý rok v tomto období vyvoláno vánočními školními prázdninami a dovolenými, kdy celkový počet skutečných případů je ve skutečnosti vyšší než hlášený. Odhadnout skutečnou nemocnost je nesnadné,“ sdělil Haló novinám hlavní hygienik ČR Michael Vít. Ve Středočeském kraji stoupl výskyt respiračních onemocnění i chřipky. Praze se zatím chřipka vyhýbá.

„Navzdory celkovému snížení nemocnosti o Vánocích, zaznamenala města Ostrava, Přerov, Břeclav, Jindřichův Hradec a Tábor větší nárůst onemocnění oproti předchozímu týdnu,“ sdělil hlavní hygienik.

Podle Marie Otavové z národní referenční laboratoře ošetřili více pacientů lékaři na pohotovostech v Karlovarském kraji a okresech Sokolov a Havlíčkův Brod. V laboratorních testech byl zjištěn virus A, proti kterému jsou chráněni očkovaní lidé. Jak Otavová uvedla, tak plošná epidemie zatím postihla Francii, Švýcarsko, Belgii, Holandsko, Dánsko a Finsko. Na Slovensku a v Polsku se projevuje onemocnění ojediněle.

Lékárny v ČR už mají dost léků na kašel, rýmu i horečku.

„V provozu jsou všechny lékárny a nemám hlášeno, že by někde pacient odešel bez potřebného léku,“ ubezpečil prezident České lékárenské komory Lubomír Chudoba a dodal, že distributoři dodávají léky jako každý pracovní den.

„Pouze přechodně, a jen v některých místech, došly léky. Sami lékárníci předem upozorňovali, aby lékaři předepisovali i jiné vhodné léky, protože vzhledem ke zvýšenému náporu pacientů některé léky došly. Proti dřívějšku sloužilo méně lékáren pohotovost, protože jim kraje odmítají přispívat na provoz,“ vysvětlil Chudoba.

„Jsme si vědomi toho, že kraje na to nemají peníze, a tak lékařské a lékárenské služby omezují,“ dodal Chudoba s tím, že hodlá oslovit krajské zdravotní rady, zda poskytování pohotovostní lékařské a lékárenské služby chtějí vůbec pro lidi zachovat.

(jšd), Haló noviny, 30.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?