Chřipka sílí, a nedaří se ji zastavit

14. 7. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Od chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila pandemii tzv. prasečí chřipky uplynul měsíc. A nic nenasvědčuje tomu, že by nákaza ustupovala - naopak. Nakažených rychle přibývá. Podle WHO dosáhl počet nakažených 110 tisíc. Vir A(H1N1) už zahubil 491 lidí. Nejvíc obětí mají v Americe...


Za měsíc od vyhlášení pandemie vzrostl počet nakažených čtyřikrát. Nebezpečný vir připravil na celém světě o život už nejméně 491 lidí.

Od chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila pandemii tzv. prasečí chřipky uplynul měsíc. A nic nenasvědčuje tomu, že by nákaza ustupovala - naopak. Nakažených rychle přibývá. Podle WHO dosáhl počet nakažených 110 tisíc. Vir A(H1N1) už zahubil 491 lidí. Nejvíc obětí mají v Americe, v kontinentální Evropě zahynuly čtyři osoby. Čeští lékaři zachytili 20 případů nové chřipky, ve všech případech si oběti přivezly nemoc z ciziny.

Nákaza sužuje především Velkou Británii. Zemřelo tam 15 lidí, nakažených je tam už 10 tisíc. Koncem uplynulého týdne poprvé zahynul i člověk, který předtím neměl nijaké další zdravotní problémy. Chřipka zasáhla i okolí premiéra Gordona Browna. Jeho poradce pro otázky klimatu Michael Jacobs se kvůli onemocnění nemohl zúčastnit minulý týden summitu zemí G8 v Itálii. „Počet případů se každý den zdvojnásobuje,“ varoval ministr zdravotnictví Andy Burnham.

Nákaza vstoupila do další fáze.Britové uvedli, že už se nebudou snažit chřipku zastavit. Nebudou tedy například zavírat školy, kde nemoc propukne. Soustředí se na očkování. Ministerstvo zdravotnictví už objednalo 60 milionů dávek nové vakcíny, která se ale stále ještě vyvíjí. Měla by být hotová v průběhu několika týdnů. Podle listu Guardian to bude největší očkovací kampaň v zemi za posledních 50 let. Do konce roku má být očkována třetina populace.

Očkování získalo na významu poté, co se v posledních dnech objevily nejméně tři případy lidí, u kterých antivirový lék Tamiflu nezabral. „Byly to ojedinělé případy,“ ujišťoval náměstek ředitelky WHO Keiji Fukuda.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Jiří Sládek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?