Chřipka začíná znovu řádit

20. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V ordinacích plzeňských praktických lékařů se v těchto dnech výrazně zvýšil počet lidí s onemocněním dýchacího ústrojí. Mezi virovými chorobami tohoto druhu opět dominuje chřipka...


Plzeň -

Lékaři proto doporučují lidem, aby posílili obranyschopnost svého organismu.

„Je třeba obohatit jídelníček o čerstvé ovoce a zeleninu, v některých případech i o vitaminové doplňky,“ upozornil včera plzeňský lékař Bronislav Dvořák. Podle Taťány Staňkové z centra pro poruchy metabolismu a výživy by měli vitaminové doplňky užívat lidé trpící stresem, vegetariáni, konzumenti alkoholu, kuřáci, sportovci a absolventi častých redukčních diet.

„Mladí ambiciózní lidé jsou ohroženi zvýšením krevního tlaku. Na prevenci by měli myslet, když se ještě cítí zdrávi. Často se však o sebe nestarají, a to se později zákonitě projeví. Neměli by zapomínat na vitaminy B, C, vápník, hořčík, selen a zinek,“ upřesnila Staňková.

Základní prevencí proti chřipce je očkování. Hygienici ho doporučují zejména oslabeným osobám a dětem. Pro kardiaky, diabetiky a pacienty s chronickým onemocněním dýchacího ústrojí a ledvin je bezplatné. Ostatní pacienti si musejí očkování hradit. Stojí 200 až 300 korun a chrání před chřipkou jednu sezonu.

OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 20.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?