Chřipkový virus H1N1 si vyžádal další oběti napříč Evropou

4. 11. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Další lidé ve střední a ve východní Evropě včera prohráli boj o život s prasečí chřipkou. Ve Slovinsku se první obětí stala padesátiletá žena, která však trpěla dalším, chronickým onemocněním. Další obětí je jedenáctiletá dívka z italského Bolzana.


Školačka žijící v rakouském Innsbrucku šla s chřipkovými příznaky k lékaři, její stav se ale rychle zhoršoval, takže byla 23. října hospitalizována.

Přes intenzívní péči však dívce přestaly fungovat plíce. V alpské republice se zatím podle tamního ministerstva zdravotnictví nakazilo celkem 493 lidí.

Jen minulý týden lékaři evidovali 72 nových pacientů. Téměř polovina z nich je ve věku mezi 10 a 19 lety.

Na Ukrajinu dorazili experti WHO

V Rusku počet úmrtí vyrostl na 14, patnáctiletý chlapec nemoci podlehl v Maďarsku. Jde tak o čtvrtou oběť v zemi.

Největší krizi ale virové respirační choroby a prasečí chřipka nyní vyvolaly na Ukrajině. Do země, kde za několik dnů chřipkovým zápalům plic podlehlo přes 70 lidí, přiletěla devítičlenná expertní skupina Světové zdravotnické organizace (WHO). Své specialisty a materiální pomoc (roušky, léky, vakcíny) poslala i řada evropských zemí.

Ukrajinská generální prokuratura mezitím začala vyšetřovat, zda úředníci ukrajinského ministerstva zdravotnictví v souvislosti s epidemií prasečí chřipky nezanedbali své povinnosti. Zahájila kvůli tomu trestní řízení, napsala agentura Unian.

Prokuratura zejména zkoumá, jestli ministerští úředníci neporušili zákon při využití peněz ze státního rozpočtu na prevenci v boji se šířením viru (H1N1) a také „pravidla boje s epidemiemi“. Za to by případným viníkům mohlo hrozit pět až osm let vězení.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví prý před časem pořídilo testy na novou chřipku. Podle zpráv z médií se ale ukázalo, že byly nevhodné.

Rumunsko zavírá školy

Prudký vývoj nabrala epidemie i v Rumunsku. Místní úřady začaly v nejohroženějších oblastech zavírat školy. Všechny nemocnice v zemi přešly z rozhodnutí zdravotních úřadů na karanténní režim.

Podle představitele ministerstva zdravotnictví Adriana StreinuCercela bylo zatím v Rumunsku pozitivně zjištěno 555 případů onemocnění virem prasečí chřipky, z toho 174 případů bylo identifikováno během posledních sedmi dní.

„Vzhledem k rychlému šíření viru H1N1 v kolektivech žáků a studentů, zejména v Bukurešti a ve třech župách na jihu a na severovýchodě země, se ministerstvo rozhodlo dočasně uzavřít pět škol, z toho dvě v hlavním městě,“ řekl Streinu-Cercel na tiskové konferenci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?