Chrudim bez zubní pohotovosti

5. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní zdravotní rada Ladislav Pecháček včera uvedl, že se na této skutečnosti dohodli lékaři obou okresů na sněmu Stomatologické komory v závěru uplynulého týdne. "V posledních letech frekvence ošetření slábla, lidé dnes požadují...


V každém okresním městě bývala v minulosti zubní pohotovost, tehdejší směrnice to ukládaly ředitelům jednotlivých Ústavů národního zdraví. Nyní je ale situace jiná.

Chrudim - Od prvního července budou lidé s bolavými zuby jezdit do jedenáct kilometrů vzdálených Pardubic. Chrudimská pohotovost se totiž ruší.

Okresní zdravotní rada Ladislav Pecháček včera uvedl, že se na této skutečnosti dohodli lékaři obou okresů na sněmu Stomatologické komory v závěru uplynulého týdne.

„V posledních letech frekvence ošetření slábla, lidé dnes požadují mnohem kvalitnější péči, než jakou mohla tato služba poskytnout. Počet pacientů kolísal od dvou do deseti, někdy nepřišel nikdo nebo jeden klient, který takzvaně neměl čas v obvyklou ordinační dobu,“ vysvětluje Ladislav Pecháček část důvodů, jež ke zrušení chrudimské pohotovosti vedly.

Vybavení je zastaralé

Služba byla podle jeho slov organizována netypicky, odlišné se jevily i provoz, ale také honorování lékařů a instrumentářek. Navíc se pohotovost nachází v restituovaném domě a její vybavení je zastaralé.

V Hlinsku od počátku dubna drží stomatologové pohotovost ve svých ordinacích, střídají se a město jim finančně přispívá.

„Tento způsob osobně považuji za ideální, snažil jsem se, aby fungoval i v Chrudimi. Bohužel se to nepodařilo - lékaři byli proti,“ pokračuje Pecháček. Věří, že červencové zrušení zubní pohotovosti a přesun pacientů do Pardubic po čase přivítají i samotní pacienti. Ve městě perníku totiž mají podle jeho názoru rozšířenou ordinační dobu, mnohem kvalitnější výbavu a vzdálenost mezi městy není také nikterak závratná. Nic se ale prozatím nezmění pro lékaře a instrumentářky, kterým i nadále zůstává nízká hodinová mzda.

Doktor s brašnou nikoliv

„Doba, v níž platilo, že jednou bude na každém rohu stát doktor s brašnou, kdyby se náhodou něco stalo, je chválabohu za námi. Počet pohotovostí, zubních i všeobecných, klesne a státní podpora bude směřovat do záchranné služby, která by se měla rozvíjet,“ uzavřel chrudimský okresní zdravotní rada Ladislav Pecháček. Současně uznává, že je tato záležitost velice citlivá, ale v rámci letošního rušení okresního úřadu bylo třeba i takto nepopulární věci řešit.

ROMANA NETOLICKÁ, Hradecké noviny, 5.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?