Chtějí pomoct lékaři, kterému nezaplatila VZP

26. 6. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada Krnova chce pomoct lékaři, který pečuje o seniory v domově důchodců. Příčinou sporu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou je tenká hranice mezi tím, co lze považovat za zdravotnický úkon a co už ne.


Péče o seniory, kterým už neslouží paměť jako kdysi, je podstatně náročnější než péče o mladší pacienty se stejnou diagnózou. Je otázka, kdy se zdravotníci mohou spolehnout na babičky a dědečky, že si své předepsané léky vezmou ve správnou dobu a ve správném množství, a kdy už jim zdravotník musí jejich tablety, pilulky a kapky napočítat a dohlédnout na ně, zda je skutečně snědli.

Starý člověk s roztřesenýma rukama často není schopen ani vyjmout tabletu z plata. Na této sporné hranici se pohybovaly výkony, které lékař v krnovském domově pro seniory zajistil svým pacientům. VZP muale tyto výkony neuznala. Krnovský lékař indikoval řadě svých pacientů užívání léku pod dohledem zdravotníka nebo zajistil přímo samotné podání. VZP mu sice původně za tyto úkony proplatila celkem 111 tisíc korun, pak ale své stanovisko přehodnotila a šalamounsky tyto peníze vybrala zpátky. Strhla je lékaři z dalších plateb. K určitému pochybení zřejmě došlo také na straně domova pro seniory, protože ho VZP pokutovala za nedostatky v dokumentaci. Deník oslovil lékaře i ředitele krnovského domova, ti ale odmítli tento případ komentovat prostřednictvím médií.

Lékař, který nedostal zaplaceno od VZP, se obrátil na vedení domova pro seniory, aby muuhradilo péči o své klienty v hodnotě 111 tisíc korun. Problém je v tom, že domov nezná způsob, jak takovou platbu vykázat ve svém účetnictví, a tak rozhodnutí nechal na městu, na svém zřizovateli. Když takové řešení neprošlo, obrátil se lékař se stejnou žádostí o proplacení péče přímo na krnovskou radu. Rada loni na podzim rozhodla, že suma lékaři z městského rozpočtu vyplacena nebude. Radní poukazovali na to, že lékař poněkud neuváženě podepsal VZP uznání dluhu, takže tím uzavřel cestu, jak rozhodnutí VZP revokovat nebo právně napadnout. Letos ale radní kauzu znovu otevřeli a přehodnotili. Navrhují zastupitelstvu vrácení peněz lékaři zpět formou daru. Zda k tomu skutečně dojde, rozhodnou zastupitelé ve středu na svém zasedání zastupitelstva.

Pojišťovna neuznala zdravotnické úkony za 111 tisíc, ale peníze si nevzala od domova důchodců, ale od lékaře, který tam má pacienty. „Lékař provedl úkony nezbytné pro pacienty - naše občany. Dostali jsme se do situace, kdy domov pro seniory ani VZP mu nemůžou jeho prokazatelně odvedenou práci proplatit. V radě převládá názor, že bychom se s touto situací měli čestně vyrovnat, přestože nás k tomu netlačí žádný právní závazek. Navrhneme zastupitelstvu, aby to vyřešil dar z rozpočtu města, ale také, že by se o stejnou částku pokrátil náš příspěvek domovu důchodců,“ komentovala názory radních starostka Renata Ramazanová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?