Chudé země možná budou mít levnější léky; musí ale spolupracovat

31. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chudé země možná získají přístup k levnějším lékům. Musejí ale slíbit, že zajistí, aby se takové léky nelegálně oklikou nevracely zpět do bohatých zemí. Pokud se zavážou k lepší ochraně hranic před pašeráky, budou pacienti trpící AIDS nebo malárií léčeni mnohem levněji...


MONTREAL -

Některé země již s tímto požadavkem vyslovily souhlas. V kanadském Montrealu právě končí schůzka ministrů obchodu celého světa. Ti si na setkání měli především vyjasnit některé otázky před klíčovou schůzkou WTO v mexickém Cancúnu, která bude v září.

Právě otázka přístupu chudých zemí k levným lékům je jednou z největších překážek v rozhovorech o další liberalizaci světového obchodu. „Mexiko má zájem na tom, aby byla tato otázka vyřešena ještě před Cancúnem,“ řekl velvyslanec Mexika při WTO Eduardo Motta. Uzavření takové dohody je podle něj nyní reálnější než dříve.

Současná pravidla WTO už dovolují, aby země, kterým hrozí, že se budou potýkat s ohrožením zdraví své populace, získaly přístup k lékům i bez toho, aby platily patentová práva. Právě tato práva ceny léků zvyšují nejvíce.

Nyní ale platí, že takové země si léky mohou objednat jen u domácích výrobců, což jim je k ničemu, neboť většina z nich nemá farmaceutický průmysl.

V prosinci loňského roku byla téměř na spadnutí dohoda, která by chudým zemím umožnila objednávat levnější verze drahých léků i v cizině, s dohody ale nakonec sešlo, protože ji odmítly podepsat Spojené státy.

Americké firmy se obávají, že se levné léky budou pašovat zpět do bohatých zemí a nic se nevyřeší. Výrobci léků tím navíc přijdou o značnou část zisků.

Spojené státy se také obávají toho, že ve velkých rozvojových zemích jako je Brazílie a Indie zvítězí chamtivost a výrobci léků zneužijí dohody ke zvýšení vlastních zisků, místo aby se zabývali humanitárním aspektem dohody. Američtí představitelé tvrdí, že se snaží najít východisko a zajistit, aby pomoc chudým zemím nemohla být zneužita.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?