Chybí lékaři: komora chce jejich dostatek odměňovat

27. 3. 2009 10:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika trpí nedostatkem kvalitních lékařů, zařízení často nesplňují personální požadavky na poskytování zdravotní péče na úrovni 21. století. Ta, která ale mají dostatek lékařů by měla být podle České lékařské komory odměněna, proto přichází s Certifikátem kvality Nemocnice 21. století...


Česká lékařská komora je přesvědčena, že při takovém nedostatku lékařů, kterým Česká republika v současné době trpí, nemůže garantovat kvalitu poskytované péče. Proto přichází s projektem, který má pacientům poradit s tím, ve které nemocnici dostatek erudovaných lékařů mají.

Komora vypracovala vlastní doporučení, kolik lékařů si v nemocnicích představuje. To nyní rozešle všem ředitelům nemocnic, krajům i ministerstvu. Pokud nemocnice dosáhne požadovaného stavu, udělí ji ČLK Certifikát kvality Nemocnice 21. století.

„Naším cílem je ocenit a propagovat ta zdravotnická zařízení, která splňují náročné požadavky na poskytování zdravotní péče a bez dostatečného množství kvalifikovaného personálu toto nejde,“ uvedl prezident komory Milan Kubek.

Komora reaguje na ministerstvo

Doporučením, které je výsledkem odborné diskuse Vědecké rady a dalších orgánů ČLK, reaguje komora na to, že ministerstvo dosud v rozporu se zákonem o péči o zdraví lidu nevydalo příslušnou vyhlášku o personálním zajištění. Resort se začal touto otázkou nedávno zabývat, podle komory ale pozdě a nedostatečně.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR začíná připravovat návrh vyhlášky stanovující požadavky na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení s obrovským zpožděním teprve nyní. Ministerstvem navrhované minimální personální požadavky jsou však v řadě případů příliš nízké, negarantují poskytování lékařské péče lege artis, proto s nimi ČLK nemůže souhlasit a bude se snažit návrhy ministerstva korigovat,“ dodal Kubek.

Za zásadní chybu považuje ČLK to, že ministerstvo vyhlášku váže na dosud neexistující zákon o zdravotních službách, jehož přijetí je nejisté.

Certifikát jako konkurenční boj

ČLK doporučí lékařům, aby nepracovali na odděleních, která kritéria nesplňují. Viceprezident komory Zdeněk Mrozek doplnil, že ČLK se nejpozději za rok bude doporučením znovu zabývat.

„Nehodláme doporučení korigovat podle ekonomické situace zdravotnických zařízeních, ale tak, aby byla podávána péče v odpovídající kvalitě. Není to ale žádná pevní doktrína, počítáme s tím, že se bude měnit,“ uvedl Mrozek.

Zatím není jasné, zda zařízení budou mít o tento projekt zájem, takové informace si komora předem nezjišťovala.

„Pravděpodobně bychom se dočkali negativních ohlasů, pro majitele to jistě není příjemné. Předpokládáme ale, že jakmile tento certifikát někdo získá, vyvolá to mezi nemocnicemi konkurenční boj,“dodal Mrozek.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?